fbpx
Кейси

Паніка в чатах Бєлгорода, зупинка пивзаводів та злам Rutube: як українці борються на кіберфронті

Цікаві кейси від українських кібервійськ
Елеонора Чорноморченко, 30.06.2022

На початку війни українці об’єднались у кібервійсько та почали боротьбу на кіберфронті. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що за чотири місяці українські хакери атакували понад 1800 ресурсів, серед яких були сайти урядових установ, ЗМІ, онлайн-банкінги, сервіси для бізнесу та бухгалтерії, системи обліку, інтернет-провайдери, а також сервіси для замовлення квитків, їжі та інтернет-покупок. Ми створили добірку найцікавіших кейсів, на думку редакції.


Гра 2048


Львівські ІТ-спеціалісти створили онлайн-гру, що є аналогом класичної гри “2048” — головоломки, де потрібно зібрати квадратиками найбільше число. В українській версії кожен хід гравця допомагає чинити атаки на російські сайти. За одну годину гри можна надсилати приблизно 20 тисяч запитів на сайти.

Розробники розповіли, що завдяки простій механіці гра доступна всім охочим. Тобто допомагати в блокуванні легко можуть діти, підлітки й інші люди, які не володіють навичками програмування.


Зупинка роботи пивзаводів


Українські кібервійська змогли покласти “ЕГАИС” — єдину державну автоматизовану інформаційну систему для відстеження обігу алкогольної та спиртовмісної продукції. Це на деякий час паралізувало обіг алкоголю в рф та навіть змусило призупинити роботу потужностей, щоб не допустити затоварення готової продукції. Зокрема, це стосується Московської пивоварної компанії, яка випускала пиво “Хамовники” та “Трехгорное”.


Злам Rutube 9 травня


Rutube — це російський аналог американського Youtube, який після блокування соцмереж та пропагандистських каналів в Youtube став одним з найголовніших джерел російської пропаганди.

Українські кібервійська спільно з хакерською групою Anonymous видалили майже 75 % баз даних та інфраструктури основної версії платформи, а також 90 % резервної копії та кластера для відновлення баз даних. Аудиторія майданчика в березні 2022-го становила приблизно 50 млн людей.


Атака на російські чати та соцмережі


Коли за місяць після початку вторгнення на території росії почалися вибухи, які ще називають “хлопками”, то українці відреагували й вирішили підвищити градус напруги серед росіян. Вони взялись розповсюджувати панічні повідомлення та дописи. Так, у Telegram українці долучалися до російських чатів і каналів та повідомляли, що чули вибухи, що їх кинули напризволяще, що починається евакуація й українці скоро наступатимуть.

У Twitter мешканців Бєлгорода попереджали про українських “диверсантів”, які проникли на території, азовців, що нібито їздять на машинах із Z-символікою, та про супутникові антени, у які нібито ціляться українці.


Кіберкампанія з листівками у Viber


Оскільки Viber є одним з найпопулярніших месенджерів у росії, українські креативники вирішили знайти спосіб упливу на росіян саме через нього. Так, до Великодня агенція Bickerstaff.547 замість стандартних листівок із крашанками та пасками розробила серію гіфок, які після відправлення перетворювалися на зображення українських міст, зруйнованих будівель або фотографії солдатів.


Злам російських держсайтів у День Конституції України


28 червня українці зламали сайти Росреєстру та Рособоронекспорту та розмістили на головних сторінках попередження російським окупантам про вбивство кожного, хто прийшов на нашу землю. Також сторінку доповнили статтями з української Конституції, які нагадали росіянам, що територія України в межах чинного кордону є цілісною й недоторканною.


Злам сайту Мінбуду


5 червня українські хакери зламали сайти Міністерства будівництва та житлово-комунального господарства рф. У видачі Google та на головній сторінці сайту хакери розмістили привітання “Слава Україні!”, а також повідомлення про те, що база даних користувачів зламана й потрапить у загальний доступ. На заміну хакери вимагали кошти на криптогаманець. Атака стала відповіддю на злам українського сервіс OLL.TV, який транслював футбольний матч Україна-Вельс.


Злам сайту Кремля та оприлюднення всієї телефонної бази


28 лютого українські кібервійська спільно з групою Anonymous зламали сайт Кремля та отримали доступ до персональних даних високопосадовців, журналістів та всіх, хто пов’язаний із російською пропагандою. У вільний доступ виклали всі телефонні номери. Також українці створили чат-бот, у якому кожен міг знайти контактні дані, щоб писати й телефонувати росіянам особисто.

Цікавою знахідкою хакерів були номери телефонів ворожок, які обслуговували посадовців Кремля.


Атака бази акредитації Економічного форуму


18 червня в Петербурзі проходив міжнародний Економічний форум, на якому повинен був виступати путін. Постійні атаки від українського кібервійська змусили перенести виступ на годину, а також скоритити час його зустрічі із військовими кореспондентами. Це підтвердило російське пропагандистське видання “РИА Новости” з посиланням на прессекретаря путіна дмитра пєскова. Раніше той назвав промову путіна “надзвичайно важливою”, адже “президент мав говорити про ситуацію в економіці, причини світової кризи й те, як росії жити в умовах ворожих проявів Заходу”.


Кіберкампанія у Torrent


Агентства 72andSunny та Nebo ideas agency створили партизанську кампанію у Torrent, де через санкції росіяни все частіше завантажують контент. Креативники вбудували у файли із серіалами, книжками та музикою відео, на яких українські та російські журналісти розповідають правду та показують репортажі зі справжніми подіями в Україні.


Атака на 1С


З 21 квітня наші кібервійська чинили постійні атаки на російську національну систему маркування товарів та сервісу 1С, а також сервісів “1С: ЕДО”, “1С-ОФД”, “1С: звітність”. Сервіси призначені для обміну рахунками, актами й договорами, зокрема їх використовували для подання звітності до Федеральної податкової служби.


Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень