fbpx
Кейси/#КейсДня

Комунікація за допомогою архітектури, кольору, музики: ким був творець “тарілки” на Либідській Флоріан Юр’єв

Розповідаємо про різні іпостасі митця, який помер у віці 92 роки
Мар'яна Хемій, 12.09.2021

Флоріана Юр’єва знають насамперед як творця радянського герба Києва і “тарілки” на Либідській. Та він був також мультидисциплінарним художником, науковцем, який досліджував уплив кольору, засновником нового виду мистецтва — кольоромузики, майстром музичних інструментів, мистецтвознавцем, педагогом і поетом.

Що пов’язувало митця з комунікаціями, з’ясовуємо в матеріалі. 

Комунікація через архітектурні об’єкти 

Так звана “Літаюча тарілка”, збудована за проєктом Флоріана Юр’єва — це будинок Українського інституту науково-технічної та економічної інформації МОН України, що стоїть біля станції метро “Либідська” в Києві.

Збудована 1978 року, вона й нині вирізняється оригінальністю, що й казати про її появу в часи типового радянського проєктування. За цей проєкт Юр’єв одержав нагороду “За новаторство в архітектурі”.

У конференц-залі Інституту інформації, за задумом Юр’єва, мав функціонувати унікальний кольоромузичний театр, який об’єднує музику, світло й колір. Саме тому будівля має таку химерну форму, яка дала змогу створити залу з ідеальною акустикою. Звук тут із рівномірними амплітудою та тембром розподіляється на кожне з п’ятисот глядацьких місць

Ілюстрація Флоріана Юр’єва до його книжки “Музыка света”

Як художник-архітектор Флоріан Юр’єв створив також проєкт мікрорайону “Нивки-3” у Києві, наземну станцію метро “Хрещатик” і низку пам’ятників відомим діячам. 


Комунікація за допомогою кольору

Як науковець з 1950-х років Юр’єв  працював над теорією “музики кольору” — про сприйняття кольору, його відображення в мистецтві, проблематику “кольоромузики”, синтезу звуку та зображення. Флоріан Юр’єв розглядав кольоропис як самостійний спосіб художнього мислення, де колірні гармонії за своїми засадами близькі до музичних, звідси ж — ідея музики кольору.  Свого часу митець давав беззвучні концерти музики кольору. 

Одним із перших у світі він довів органічну природу кольоросприйняття, яку забезпечує наявність двох кольорових та одного чорно-білого каналів бачення у зорових нервах людини. У Союзі відкинули цю теорію, натомість через десятиліття її підтвердили дослідження англійських учених-фізіологів, які врешті отримали за неї Нобелівську премію.

Ілюстрація Флоріана Юр’єва до його книжки “Музыка света”

Вважав, що колір в інформації виконує три функції — комунікативну, пізнавальну й виражальну.

Юр’єву також належить метод колірної фонетичної транскрипції, який можна застосувати до всіх мов, а також для колірного запису музичних творів. У ній він поєднував звуки, зображення та слова, додаючи до кольору та музики мистецтво поезії.

Флоріан Юр’єв. Арт-формула “Кольоропис”. Кольорове письмо


Комунікація через музику

Юр’єв був скрипалем, композитором та одним з найкращих в Україні майстрів-художників скрипкових музичних інструментів (скрипка, альт, віолончель, контрабас), створив їх близько 30. Кожна з них названа іменем відомої людини і має вишукану форму — головки інструментів завершують скульптури. Майстер вчився цій справі в Італії та США.

Окрім того, йому належать сім авторських патентів в царині музичної акустики, які вдосконалили й надали сучасного звучання скрипці та віолончелі. 

Флоріан Юр’єв у своїй квартирі. 2013 рік. Фото Олександра Бурлаки


Комунікація через візуальні образи

Як художник Юр’єв творив кольоромузичні картини. У радянський період через боротьбу з “абстракціонізмом” частину його робіт знищили. Абстракція Юр’єва мала на меті не так розвиток формального боку мистецтва, як стосувалася пошуку нових способів комунікації з публікою. З такою ж ціллю у 1960-х виник його кольоромузичний фільм “Двадцяте сторіччя”, який теж був знищений. 

Флоріан Юр’єв. Портрет-модус Кандинський “Синій вершник”. Полотно, темпера. 1984 р.
З колекції Національного художнього музею України

Також митець ілюстрував книжки з науково-популярної фізики, хімії, біоніки, деякі з них здобули професійні нагороди. 

Понад 20 років вів курс “Художнє кольорознавство” в Українському поліграфічному інституті, виховавши чимало художників-колористів. 

Флоріан Юр’єв. Кольоропис “Вокалізація тунгуської пісні”. Картон, темпера 1962 р.
З колекції Національного художнього музею України


Вербальна комунікація 

Флоріан Юр’єв був поетом і автором численних статей і книжок: “Музыка света”, “Выразительные качества цветной иллюстрации”, “Цвет в искусстве” та ін. “Музыка света” була написана 1962 року, видана 1971-го й одразу заборонена. Наклад знищили, авторові вдалося врятувати всього кілька примірників. 

Ілюстрація Флоріана Юр’єва до його книжки “Музыка света”


Підтримай нас на Patreon!

 Donate

Читайте також у рубриці #КейсДня
/ Більше ніж просто їжа: унікальний ресторан, де замовлення приймають за допомогою конструктора LEGO
Розповідаємо про одну з локацій данського LEGO House
/ Без смертей на дорогах: як Норвегія комунікує про безпеку руху
Та чи вдасться їм пересадити всіх мешканців на електромобілі
/ Більше ніж мода: соціальні теми на подіумі
Розповідаємо, як змінюється світ моди, чому брендам важливо тримати руку на пульсі суспільних змін і чим примітні колекції Весна/літо 2022
/ Шлях кримських татар: як комунікувати від імені цілого народу
Розповідаємо про мультидисциплінарний проєкт “Шлях/Yol”: історія і культура кримських татар
/ Історія та стратегія Marvel: шлях від коміксів до власного всесвіту
Розповідаємо про комікси, масштабну кризу та три незмінні кроки в корпорації
Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень