fbpx
Конспект/Книги

Starbucks, Nike та Amazon: 8 книжок про бренди

Думки великих брендів, що надихають на нові звершення
Олексій Сімончук, 17.01.2020

Яким повинен бути хороший керівник, що може бути поганого у знижках, чому не треба бути багатослівним та як відкрити кав’ярню так, щоб про неї говорили всі. Зібрали вісім книжок про світові бренди та взяли з них корисні цитати, які допоможуть вам у роботі.


«Феномен Zara» Ковадонга О’Ши

Книжка розповідає історію успіху однієї з найвпливовіших світових компаній, що зробила революцію у сфері моди та виробництві одягу. Стоїть за цим Амансіо Ортега — колишній продавець, який зробив бізнес-революцію у сфері фешн-ритейлу.

«Жінка 21-го століття підприємницька, відповідальна і незалежна. Вона розвиває свої професійні навички у всіх областях, які тільки можна уявити, від керівництва нацією до керівництва банком. І вона повинна обирати одяг, який відповідає її способу життя, оскільки знає, що добре одягнена людина завжди виглядає врівноваженою і реалістичною. Як у сфері моди, так і в інших сферах, найкращим індикатором зрілості особистості є вірність власним ідеям. Тому все, що вам потрібно, — це уява і хороший смак».

«Основний принцип його філософії — не потрібно прив’язувати людину до одного місця. У всіх сферах у нас висока ротація кадрів, він вважає це корисним для компанії. Ортега завжди відкритий новому і приділяє велику увагу сучасним цінностям і думкам молодих людей від 20 до 30 років. Він завжди шукає тих, хто може працювати без утоми, людей, які ставлять питання і виходять за рамки звичного і наочного. Саме вони втілюють його нові ініціативи. Це одна з основних цінностей компанії — здатність діяти, виходячи за рамки буденного».

«Магазини — це перший і останній пункт у вертикально інтегрованій системі, адже саме клієнти, які купують товари, диктують, що робити групі. Менеджер магазину повністю контролює свою територію, велику чи маленьку, зі штатом від 10 до 120 осіб. Багато менеджерів діють як CEO, й їхні зарплати доходять до 240 000 євро в рік. Це ті люди, які роблять замовлення в каталозі та інформують голів офісу про те, що працює, а що ні».


«Історія Starbucks. Усе почалося з чашки кави» Говард Шульц

Книжка голови ради директорів найвідомішої у світі кав’ярні Starbucks про те, як розбудувати найбільшу мережу кав’ярень, попри кризу й конкурентів.

«Перед кожним відкриттям складався список людей, які могли б служити “вісниками” Старбакс. Ми запитували партнерів, чи є у них друзі або родичі в цьому місті, яких потім запрошували на заходи, присвячені Великому відкриттю, поряд з місцевими власниками акцій, поштовими замовниками та представниками CARE або інших організацій, які ми підтримуємо. Ми надсилали кожному два купони на безкоштовний напій з пропозицією “розділити Старбакс з другом”. Ми проводили дегустації з місцевими репортерами, кулінарними експертами, кухарями та власниками шанованих ресторанів. Щоб дати нашим бариста можливість потренуватися, ми дозволяли їм запрошувати друзів і родичів на попередні відкриття-вечірки, де кава й випічка були безкоштовними, але передбачався благодійний внесок у 3$ на потреби місцевої некомерційної організації. Нарешті, ми влаштовували свято з нагоди Великого відкриття, зазвичай в першу суботу після відкриття кав’ярні, і іноді там збирались кілька тисяч людей».

«Найкращий керівник — той, хто має достатнє чуття, щоб вибрати необхідних людей, здатних виконати потрібну роботу, і достатню стриманість, щоб не плутатися у них під ногами, поки вони її роблять». «Хороший керівник компанії тримає в голові загальну картину того, що відбувається, а інші зосереджуються на деталях. Але він також повинен наполегливо домагатися, щоб глави відділів консультувалися один з одним, і досліджувати більш серйозні наслідки зміни політики. Рішення скоротити витрати або підвищити ефективність піде на користь тільки в тому випадку, якщо воно відповідає довгостроковим цілям, яких намагається досягти компанія».


«Взуття-буття. Історія Nike, розказана її засновником» Філ Найт

Книжка засновника одного з найвідоміших у світі спортивних брендів — Nike. Він розповідає про те, як із пустими кишенями укладати багатомільйонні угоди й залишатися у виграші, зібрати команду професіоналів і за роки роботи втратити лише двох топменеджерів.

«Людям дійсно подобалися наші кросівки. Їм дійсно подобалася наша історія: Орегонська фірма, заснована хлопцями, що одержимі бігом. Їм вочевидь подобалося, що говорив про них самих той факт, що вони носять пару кросівок «Найк». Ми були більше, ніж бренд, ми були декларацією».

«Одним з уроків, які я витягнув з усього свого домашнього читання про героїв, було те, що вони були небагатослівні. Ніхто з них не був пустобрех. Ніхто з них не займався дріб’язковою опікою підлеглих. Не кажіть людям, як робити речі. Скажіть їм, що робити, і вони здивують вас своєю винахідливістю».

«Основне правило перемовника — знати, чого ти хочеш, з чим тобі треба піти після переговорів, зберігши цілісність».

«Нам доводилося брати на роботу людей з гострим розумом — це був наш пріоритет».


«Філософія Toyota. 14 принципів роботи злагодженої команди» Джефрі К. Лайкер

Книжка розповідає про принципи менеджменту та бізнес-філософію компанії, яка має репутацію одного з найуспішніших виробників автомобілів у світі.

«Один з інструментів ощадливості, який сприяє командній роботі, називається «5S» (сортуй, дотримуйся порядку, тримай у чистоті, стандартизуй, формуй звичку). Це набір дій, націлених на усунення втрат, які спричиняють помилки, брак і травми. П’ятий елемент цього інструменту — формування звички — найважчий. Саме завдяки йому працюють перші чотири — через навчання, тренування та заохочення працівників дотримуватися і вдосконалювати операційні процедури й покращувати атмосферу в колективі. Для цього потрібні ідейне керівництво, тренінги та культура, в якій постійне вдосконалення стає звичкою кожного працівника — від цеху до кабінету директора».

«У всіх відділах «Тойоти» в Японії та Сполучених Штатах, де я був, — інженерних, закупівельних, виробничих, — я помічав одну особливість. Кожна людина, з якою я спілкувався, має більшу мету, ніж просто отримати зарплатню. Вони працюють задля вищої мети та мають цінності, завдяки яким легко відрізняють, що правильно, а що ні. Вони навчилися Філософії «Тойоти» від японських сенсеїв (учителів). Їхня основна думка така: роби те, що добре для компанії, її працівників, споживачів і суспільства в цілому. Відчуття відповідальності компанії перед її споживачами, працівниками та суспільством лежить в основі всіх інших принципів філософії «Тойоти» і є тим елементом, якого бракує багатьом компаніям, що намагаються її скопіювати».


«Дика гонка. Як Uber підкорював світ» Адам Лашински

Книжка відомого журналіста про історію блискавичного злету компанії Uber загалом та її засновника, Тревіса Каланіка зокрема.

«Цинічні венчурні інвестори, що фінансують їх, прекрасно розуміють: венчурний інвестор може вважати себе рідкісним улюбленцем долі, якщо хоча б одне з десяти його вкладень окупиться. Це означає, що вони свідомо переконані в тому, що дев’ять інших вкладень — це провал».

«Відділ росту, що складався з п’яти осіб, яких він перемістив з різних підрозділів компанії, виявив головну мету — кількість поїздок за тиждень. «Коли з’явився, так би мовити, орієнтир, стало набагато легше. У Facebook всі розуміли, що головною метою було середнє значення кількості користувачів за місяць. Ми в Uber усвідомлювали, що нам потрібно більше пасажирів і більше водіїв, щоб нівелювати наслідки відтоку тих пасажирів і водіїв, що у нас були в той момент».

«Знижки спрацювали дуже добре — настільки, що в підсумку призвели до масового обурення клієнтів. «Ніхто не міг замовити машину, — каже Гейдт, вказуючи на різко підвищений попит, з яким пропозиція ніяк не могла відповідати. — Так ми зрозуміли, що ні в якому разі не можна оголошувати розпродаж в дні найвищого попиту».


«Моє життя та робота» Генрі Форд

Генрі Форд пише про своє життя, а також пpo тe, як виглядaє i пpaцює iдeaльний пpoдaвeць у кoмпaнiї Фopдa, чи cпpaвдi нaм пoтpiбнi aвтoмoбiлi i нaвiщo пpивчaти дiтeй iнвecтувaти в ceбe.

«Працівник, робота якого не налаштована належним чином, витрачає більше часу на ходіння за матеріалами та інструментами, ніж на саму роботу. Відповідно, він мало заробляє, адже пересування в просторі не є високооплачуваним заняттям».

«Отримувати прибуток коштом робітників або покупців не є ознакою сильного менеджменту. Навпаки, прибуток ми отримуємо саме завдяки сильному менеджменту. Не погіршуй товару, не зменшуй заробітної плати, не завищуй ціну для громадськості. Вкладай мізки в нові технології, більше мізків, і ще більше — роби продукт кращим, ніж був раніше. У такому разі всі учасники бізнесу залишаться задоволеними».

«Ми не беремо людину, спираючись на її минуле, і не відмовляємося від неї через її минуле. Я ніколи не зустрічав людини, яка була б геть поганою. Завжди в ній знайдеться щось добре — якщо дати їй шанс. Саме тому нас найменшою мірою цікавить попередній досвід: ми наймаємо не історію людини, а людину. Якщо вона відсиділа у в’язниці, це не є приводом казати, що вона потрапить туди знову. Думаю, навпаки, якщо дати їй шанс, швидше за все, вона докладатиме особливих зусиль, щоб більше туди не потрапляти».


«Історія Walmart. Зроблено в Америці» Сем Волтон

Історія Сема Волтона, який був звичайним продавцем і зумів побудувати один з найбільших торгових брендів — мережу супермаркетів Walmart. У книжці він розповідає про свою роботу, принципи у бізнесі та керівництві компанією.

«Діліться своїми прибутками зі співробітниками та поводьтеся з ними, як з партнерами. У відповідь і вони стануть ставитися до вас так само, і разом ви досягнете таких висот, про які навіть і не мріяли. Нехай ваша справа залишиться корпорацією, нехай весь контроль над ним залишається в ваших руках, якщо вам так подобається, проте поводьте себе як керівник — службовець в товаристві. Заохочуйте своїх працівників, якщо вони виявляють прагнення мати частку у вашій компанії. Пропонуйте їм її акції зі знижкою і даруйте їм акції при виході на пенсію. Це — один з кращих вчинків, які ми коли-небудь робили».

«Стимулюйте своїх працівників. Грошей і пайової участі в компанії недостатньо. Постійно, день за днем, обмірковуйте нові та більш цікаві методи стимулювання своїх співробітників і підтримки змагального духу в колективі. Встановлюйте важкодосяжні цілі, заохочуйте конкуренцію і ведіть рахунок. Укладайте парі з дуже високими виграшами. При перших же ознаках застою та відсутності інтересу, займіться кадровими перестановками: нехай ваші управлінці міняються один з одним посадами, щоб весь час залишатися в стані бойової готовності. Тримайте всіх в невіданні щодо того, який ще фокус ви викинете. Не допускайте, щоб ваша поведінка була надто передбачуваною».


«Продається все. Джефф Безос та ера Amazon» Бред Стоун

Ця книжка не лише історія успіху новаторської компанії, а й свого роду посібник, інструкція для тих, хто хоче створити свій бізнес.

«Додавання людського ресурсу до складних проектів із програмного забезпечення насправді відтерміновує прогрес…Час і гроші витрачені на комунікацію, збільшуються пропорційно до кількості осіб у проєкті».

«Під час однієї пам’ятної зустрічі Безос висварив Лай та її колег у своєму традиційно нищівному тоні, назвавши їх ідіотами, і наказав повернутися за тиждень, коли зрозуміють, що роблять. Після цього він пройшов декілька кроків, завмер на півкроку, наче щось згадав, розвернувся і додав: «Але добре попрацювали, молодці».

«Причина, за якою люди готові приїжджати за покупками в наш незвичайний магазин, полягає в тому, що в нас є цінність. І ми весь час її підтримуємо. У своєму бізнесі ми не розмінюємося на дрібниці».

«Якщо хтось інший може продавати товар дешевше, ніж ми, значить, ми повинні дозволити йому це зробити та з’ясувати, як йому таке вдається».

Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень