fbpx
Кейси

Космічні колаборації: як бренди почали використовувати символіку NASA

Розповідаємо, чому в NASA два логотипи — “фрикаделька” і “черв’як”, коли почався бум на речі з символікою NASA, і як взагалі заколабитися зі структурою, де це заборонено
Коротенко Оля, 19.03.2021

Сьогодні символіку американського космічного відомства можна побачити на одязі, взутті й аксесуарах майже так часто, як логотипи Nike або Adidas. Її використовують усі, хто не лінується — і ексклюзивні бренди на кшталт COACH, і мас-маркет, наприклад, H&M. Коли й чому почався цей “космічний” бум? Які бренди співпрацюють з NASA? І як взагалі можна колаборувати з федеральним урядовим відомством, якщо законом це заборонено?

Відповіді на ці запитання — у матеріалі.


Історія “фрикадельки” і “черв’яка”

День народження NASA припадає на кінець липня 1958 року, коли адміністрація президента США вирішила створити нову структуру на базі вже чинної організації NACA — Національного консультативного комітету з аеронавтики. Для нової NASA поставили завдання координувати зусилля з освоєння космосу та почали продумувати її візуальний образ. Логотип новоспеченої структури розробив працівник Джеймс Модераллі в 1959 році. Він узяв за основу офіційну печатку NASA, трохи змінивши та спростивши її.

Офіційна печатка  NASA

Перший логотип

Кожен елемент логотипа передає певні смисли. Синє коло відіграє роль планети; розсип зірок передає відчуття космосу; слід апарату, що рухається по орбіті — це космічна подорож; а червоний профіль крила — повітроплавання. Всередину логотипа, звісно ж, додали назву самої структури — NASA.

Це лого асоціювалося в американців із першими космічними польотами їхньої країни та з пілотованою місією на Місяць. Лого використовували до 1976 року, а потім у NASA вирішили, що його дизайн застарів. Так з’явився новий, абсолютно інший логотип — мінімалістичний, але не менш космічний за попередній. Він містить тільки назву агентства, виконану червоним плавним шрифтом.

Як ми вже писали в одному з матеріалів, бренди мали тенденцію відходити від хитромудрих композицій у своїй символіці на користь простоти та зрозумілості. І NASA не виняток. Точніше, практично не виняток, адже через 16 років відомство вирішило повернутися до свого початкового логотипа. Тож друге лого прослужило як головний символ лише до 1992 року. З того часу і до сьогодні синій круглий малюнок космосу знову є офіційною символікою NASA.

Цікавий факт: при зміні логотипа з круглого на шрифтовий за першим закріпилася назва meatball, що перекладається як “фрикаделька”, а за другим — worm, “черв’як”. Так стало простіше позначати логотипи. Спочатку ці назви були неофіційними, але з часом настільки увійшли в ужиток, що їх почали використовувати навіть в офіційних документах NASA.


Використання логотипів NASA з комерційною метою

На початку існування американського космічного відомства ніхто й не думав використовувати його символіку з комерційною метою. Ба більше, ця ідея не зародилася у дизайнерів ні наприкінці 20 століття, ні на початку 21-го. Загалом, це і не дивно, адже NASA — федеральне урядове відомство США, а такій організації заборонена комерційна діяльність. Тож ніхто особливо і не думав, що з NASA можна якось співпрацювати для створення одягу, взуття та аксесуарів.

Ще однією вагомою причиною є той факт, що про символіку NASA до певного моменту згадували, мабуть, лише працівники агентства. Важливо було привернути увагу широкого загалу, і NASA це зробила.

У 2015 році на платформі Kickstarter, яка займається фінансуванням проєктів за схемою краудфандингу, агентство розмістило проєкт перевидання керівництва за графічними стандартами NASA від 1976 року. Фактично це гайдлайн компанії, оскільки в ньому описувалося, як правильно малювати та використовувати “черв’яка” — другий логотип бренду.

На Kickstarter автори проєкту подалися з метою доповнити керівництво історичними та іншими цікавими матеріалами, щоб зацікавити інвесторів. Результати перевершили їхні очікування: замість потрібних 158 тисяч доларів проєкт зібрав майже мільйон, і автори, звісно ж, перевипустити керівництво. Саме тоді індустрія дизайну та моди помітила космічне агентство.

Хоч NASA і не має права використовувати свою символіку з комерційною метою, проте може давати дозвіл іншим компаніям розміщувати “фрикадельку” або “черв’яка” на їхній продукції — потрібно лише подати відповідний запит у NASA.

Бренди, помітивши логотипи агентства, почали активно подавати цей дозвіл — так почалася ера “космічних” колаборацій. Фінансову вигоду в цій співпраці завжди отримує тільки одна сторона — бренд. Та й повноцінною співпрацею це назвати складно, адже завдання NASA — лише прийняти або відхилити запит компанії. Агентство не може стати спонсором колекції та брати участь в її промо.

На початку запити приходили тільки на використання “черв’яка”, оскільки саме цей логотип став популярним завдяки перевиданню керівництва. “Фрикадельками” індустрія моди зацікавилася трохи пізніше.

За словами представника відділу комунікацій NASA Берта Ульріха, з 2016 року до них надходить безліч листів з проханням використовувати символіку. І якщо на початку був один лист на тиждень, то з часом NASA стали отримувати по кілька запитів щодня.


Як зробити запит до NASA

Взагалі схема запиту досить проста. Якщо ви раптом захотіли зробити футболки або кросівки з одним із логотипів, потрібно написати листа на електронну адресу merchandise@lists.nasa.gov. У ньому важливо детально розповісти, як ви плануєте використовувати логотип, а також показати ескізи та макети майбутніх виробів. Якщо агентству сподобається ідея, то вам дадуть відповідь.

Є, звісно, і деякі суворі обмеження щодо використання логотипів, їх можна знайти на сайті NASA. З’явилися вони 2017 року — після того, як деякі дизайнери та модельєри почали експериментувати зі символікою NASA, але не на користь агентства.

Одна з перших колаборацій COACHxNASA

Наприклад, не можна використовувати їхні логотипи разом з іншими логотипами брендів — аби не створювати враження, що NASA підтримує цей бренд. Кольори та шрифти логотипів суворо регламентовані — їх не можна перефарбовувати й узагалі будь-яким чином змінювати на свій розсуд. І ще NASA точно відхилить ваш запит, якщо ви алкогольна або тютюнова компанія.

Безумовно, агентству вигідна співпраця з брендами. Адже NASA — це теж бренд, хоч і некомерційний. До того ж завдяки буму колаборацій, для більшості людей NASA є, мабуть, єдиною асоціацією з космосом.


Кейси

Однією з перших до NASA звернулася модельєрка Вів’єн Там, яка вирішила додати у свою колекцію весна-літо 2017 елементи космічної тематики.

Далі був лакшері-бренд COACH — він випустив колекцію “космічних” гаманців і сумок.

А PUMA до 50-річчя місії “Аполлон-11” випустила кросівки у двох кольорових рішеннях — світлі та темні.

Один за одним бренди почали використовувати логотипи та тематику космосу в своїх колекціях. Це дозволяло їм торкатися тематичних проблем, як-от проблема космічного сміття. До прикладу, бренд Heron Preston надихнувся цим питанням і розробив високотехнологічний одяг з урахуванням стандартів NASA. 

У 2019 році Аріана Гранде навіть записала трек під назвою NASA й присвятила йому власну колекцію мерчу, розроблену разом із космічним агентством. До неї увійшли худі, футболки та прозорі окуляри. Деякі речі колекції прикрашені написом Ariana, що виконаний фірмовим шрифтом логотипа.

За відомими брендами, як це зазвичай і буває, пішли бренди мас-маркету. Вже не перший рік одяг, взуття та аксесуари зі символікою NASA можна знайти в H&M, Reserved, Pull & Bear та інших загальнодоступних магазинах.

H&M x NASA


Чому логотипи NASA такі популярні?

Недостатньо було просто дізнатися про існування символіки й одразу ж нею зацікавитися. Адже річ тут зовсім не в оригінальності малюнків і шрифтів. Точніше, не тільки в них. Ми носимо на собі певні логотипи, бо кожне лого транслює свій бренд, а бренд своєю чергою транслює певні смисли, місію та візію компанії. І саме за ці сенси “фрикаделька” та “черв’як” так полюбилися всьому світу.

NASA — це потужні ракети, космічні телескопи та незвідані планети. NASA — це космос. А хто з нас не любить космос і все, що з ним пов’язано?

Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень