fbpx
Slow news

Презентували мультимедіа-проєкт про справу Георгія Гонгадзе

До 20-ї річниці “касетного скандалу”
Альтман Дарина, 30.11.2020

Українські журналісти запустили мультимедіа-проєкт “Справа Гонгадзе як дзеркало епохи”, присвячений спогадам про журналіста Георгія Гонгадзе, розлідуванню його вбивства й аналізу подій.

30 листопада 2000 року в Україні виник “касетний скандал” – оприлюдили магнітофонні записи, таємно зроблені в кабінеті президента Леоніда Кучми його охоронцем Миколою Мельниченком.

“Плівки Мельниченка” спричинили політичну кризу в Україні, яка розвивалася на тлі розслідування справи про вбивство журналіста, співзасновника видання “Українська правда” Георгія Гонгадзе.

До проєкту увійшли: документальний фільм “Вбивство Гонгадзе: 20 років у пошуках правди”, його аудіоверсія у форматі подкасту та серія детальних розповідей колег та друзів Гії про українську журналістику та Україну часів президентства Леоніда Кучми.

Прем’єра документальної стрічки відбулася в ефірі телеканалу “UA: Перший” 16 вересня, у 20-ту річницю смерті українського журналіста. 

Мультимедіа-проєкт створено Лабораторією журналістики суспільного інтересу.

“Нагадування — головна мета документального мультимедіа-проєкту, — зазначають автори. — В історії України є кілька питань, на які немає остаточної відповіді. Хто винен у вбивстві Георгія Гонгадзе — одне з них”.

У проєкті герої згадують про Георгія, розповідають про те, як змінювалися відносини між медіа та владою, як управляли країною наприкінці 1990-х та до середини 2000-х, і як найбільший в історії скандал за участю першої особи держави змінив політичні реалії.

Аудіоверсія документальної стрічки “Вбивство Гонгадзе: 20 років у пошуках правди” у форматі подкасту доступна для прослуховування на сайті проєкту та на ключових подкаст-платформах: Apple Podcast, Spotify, Soundcloud.

Проєкт реалізовано за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, USAID, Internews, Європейського Союзу, CFI, Посольства Королівства Нідерланди в Україні та за участю Суспільної телерадіокомпанії України АТ НСТУ.

Читайте також у рубриці Slow news
Інші статті за темами
Slow news
News
Slow news
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень