fbpx
Конспект/Книги

Книжкова полиця редакції Bazilik Media

Художня та професійна література для позаробочого читання
Bazilik Media, 23.10.2020

Сьогодні знайомимо тебе з книжковою полицею редакторок Bazilik Media — Олі, Даяни та Дарини. У ній ми зібрали шість різних книжок про саморозвиток, історію людства, акушерство та читання на будь-який смак.


Оля Коротенко 
Даяна Данилюк 
Дарина Альтман 

“Викликайте акушерку”, Дженніфер Ворт

Це спогади Дженніфер Ворт про її життя й роботу в Лондоні 1950-х років.

Ще молодою вона влаштувалася працювати акушеркою в Лондоні, в Іст-Енді. Це були часи, коли світ ще не оговтався від війни. Будинки в районі, де жила Дженніфер, були перенаселені, всюди панувала злочинність, грошей ні в кого не було. Контрацептиви тоді не використовували, тож діти народжувалися одне за одним. Медсестри та черниці були єдиними, хто піклувався про жінок із бідних родин. Авторка день за днем ​​спостерігала нелегке життя цих людей і, вже будучи в літньому віці, написала книжку про самовіддану працю акушерок.

Ця книжка правдиво показує виворітний бік вагітності, пологів і сімейних стосунків післявоєнного періоду. Але, крім цього, вона про силу, відданість і любов.

Мені подобаються книжки, які не є вигадками, а розповідають реальні життєві історії. “Викликайте акушерку” — якраз одна з таких. Історії, хоч і нелегкі, але читаються дуже легко. Книжка написана простою мовою — яскрава, емоційна й прониклива. До речі, за мемуарами Дженніфер зняли однойменний серіал. Теж класний, раджу подивитись.


“Рік продуктивності. Експерименти із часом, увагою та енергією”, Кріс Бейлі

Ця книжка для тих, хто не впевнений у дієвості книжок про продуктивність. Не хвилюйтесь, автор книжки “Рік продуктивності” перевірив усі поради на собі.

Кріс Бейлі — консультант із продуктивності. 365 днів він експериментував зі своїми ресурсами, аби зрозуміти, що справді працює, що працює не дуже добре, а на що взагалі не варто звертати уваги. Тут про час, енергію, їжу, про сон — словом, експерименти автор проводив в усіх сферах свого життя, щоб досягти максимального прогресу та зробити якомога більше висновків для себе та для нас.

Після кожного розділу є невеличкі завдання читачам, щоб вони мали змогу пропрацювати свою продуктивність.

Видно, що автор цінує свій і наш час. Нна початку кожного розділу він зазначає приблизний час читання, а в розділі із завданнями — час на виконання, цінність кожного завдання, рівень задоволення від його виконання та результат, який ви в підсумку отримаєте.

Таким чином, прочитавши цю книжку, ви не лише дізнаєтеся про досвід автора у використанні різноманітних методик, а й зможете зробити власні висновки, перевіривши методики на собі.


“Якщо подорожній одної зимової ночі”, Італо Кальвіно

Це роман у романі, головними героями якого є Читач і Читачка. На початку книжки наш герой заходить у книжковий магазин і купує новий роман Італо Кальвіно під назвою “Якщо подорожній одної зимової ночі”. Прочитавши початок, він розуміє, що сторінки книжки переплутані. Читач повертається до книгарні, де виявляється, що через недогляд видавництво змішало аркуші роману з польським романом “Недалеко від хутора Мальборк” Таціо Базакбаля.

Заінтригований Читач купує книжку поляка і знайомиться із Читачкою. Однак виявляється, що примірник роману “Недалеко від хутора Мальборк” також бракований. На цьому моменті починається пригода Читача й Читачки — вони намагаються знайти закінчення книжок, але відкривають для себе нові історії. 

Книжка “Якщо подорожній одної зимової ночі” складається з 10 історій, кожна з яких є початком для іншої. Жодна з історій не має кінця, сюжети переплітаються, усе пов’язано — і ти від цього дурієш.

Саме ця книжка надихнула Девіда Мітчелла, автора “Хмарного атласу”, написати роман, у якому історії так само переплітаються. 


“Коротко і по суті. Мистецтво визначати пріоритети“, Ґреґ Маккеон

Книжка для тих, хто бере на себе забагато обов’язків і не вміє говорити “ні”. Ґреґ Маккеон – бізнес-консультант, який допомагає клієнтам упорядковувати свої справи завдяки так званому “мистецтву есенціалізму”.

Немає різниці, хто ви: іменитий заклопотаний справами бізнесмен, звичайний студент, якому завжди бракне часу й він нехтує дедлайнами, чи домогосподарка зі сталим списком справ, яка не знаходить часу на себе. У пригоді кожному стане есенціалізм, що навчить розпоряджатися часом без шкоди для себе та розплющить очі на ті речі, що, здавалось, лежать на поверхні.

Подекуди книжка може здатися нудною, але я раджу не перегортати сторінки, а дочитати до кінця. І пам’ятайте: якщо це не тверде “так”, тоді це тверде “ні”.


“Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього”, Ювал Ной Харарі

Це книжка про історію людства як виду і його три ключові революції: когнітивну, аграрну й наукову. Харарі торкається у своїй розповіді багатьох тем — від світових релігій та ідеологій до головних економічний теорій — і висвітлює ключові моменти становлення соціуму, в якому ми живемо сьогодні.

Усі ми вважаємо себе представниками виду гомо сапіенс (homo sapiens). Проте, за словами Харарі, 70 тисяч років тому на планеті мешкало щонайменше 6 різних людських видів. Усі вони були тваринами, екологічний вплив яких був не більше впливу крихітної комахи. Тільки одному виду вдалося залишитись та опанувати планету Земля. Людина розумна стала домінантним видом, адже це єдина тварина, що здатна вірити в речі, які існують лише у її власній уяві. А саме такі концепти і створюють наш світ – боги, держави, гроші і людські права.

Попри історичне підґрунтя, книжка дає змогу зануритись у різноманітні питання із царин біології, філософії, економіки та психології. На мою думку, саме завдяки мультидисциплінарному підходу “Людина розумна” так талановито розплющує очі на світ довкола нас. Автор виражає у книжці й особистий світогляд. Наприклад, він запевняє, що вбивство й використання тварин у сучасному сільському господарстві — це, вірогідно, найгірший злочин в історії.


“Майстер і Маргарита”, Михайло Булгаков

Твір зі шкільної програми, який у часи наших батьків ще був під державною цензурою. Багато в чому роман є автобіографічним, а деякі герої мають прототипів серед реальних людей з оточення Булгакова.

Книжка розкриває дві сюжетні лінії: містичну Москву 1930-х років із диявольським гостем Воландом і його свитою та біблійну історію на власний мотив автора про прокуратора Юдеї Понтія Пілата та філософа-жебрака Єшуа Га-Ноцрі. Булгаков поєднує містику з політичною сатирою на радянське суспільство.

Незважаючи на те, що роман написаний майже сторіччя тому, мова та гумор Булгакова залишаються актуальними для сучасного читача. Роман про талановитого Майстра і його кохану Маргариту сповнений культурних відсилок та образів зі світової літератури й історії. А в характерах персонажів можна впізнати добре знайомі пострадянській людині архетипи.

Це історія про несвітнього чужака, що вдирається в побут жителів столиці та розкриває їхні пороки. Це також історія про останні дні Ісуса і трагічне оповідання про силу творчості, любові й вічного протистояння добра і зла.

Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень