fbpx
Конспект/Книги

Що читає журналіст: добірка книжок від Террелла Старра

Зайонц Артур, 03.10.2024

Террел Джермейн Старр — американський журналіст і ведучий. Він веде подкаст і ютуб-канал Black Diplomats. Останні 12 років Старр живе в Україні й вивчає російський колоніалізм та імперіалізм, водночас розмірковуючи про власне походження й досвід утисків. Його цільова аудиторія — темношкірі американці. Зараз він висвітлює міжнародні події, зокрема російсько-українську війну, і пояснює своїй аудиторії, чому варто цікавитися та перейматися ситуацією в Україні.

Спеціально для Bazilik Media Террел Старр зробив добірку науково-популярних книжок, які краще допоможуть зрозуміти питання раси й те, як воно впливає на побудову світогляду в колоніальних імперіях. Ці книжки будуть корисні тим, хто цікавиться політикою та працює у міжнародних комунікаціях.

Террел Джермейн Старр буде спікером панелі «Демократія 2024: чи мій голос має значення?» в межах Lviv Book Forum.


«Ідеології раси: Імперська Росія та Радянський Союз у глобальному контексті», за редакцією Девіда Рейнбоу.

Ця книжка є збіркою досліджень, які розглядають расові питання в Росії та Радянському Союзі. Вона важлива, бо нам потрібно зрозуміти, що раса існує поза американським контекстом. І що росіяни можуть бути расистами. Це формує значну частину їхніх великодержавних ідеологій. Вони мають колоніальні та імперські рамки. І на Заході занадто багато людей не дивляться на росію через цю призму, тому що вони не розуміють раси у власних західних суспільствах.

Я вважаю, що ця книжка є підручником для тих, хто хоче зрозуміти расу. Думаю, що раса пояснює все в багатьох частинах світу, особливо в колоніальних країнах, таких як росія. Ви повинні почати з ідеологій раси та етнічності, які є першоосновою для розуміння росії й того, що вона робить з Україною та іншими країнами, які колонізувала.

«Мандрую світом та дивуюсь» Ленгстона Г’юза

Це автобіографія Ленгстона Г’юза — великого американського письменника, який подорожував Радянським Союзом. Він приїхав туди, тому що хотів отримати можливості в СРСР, яких не мав змоги отримати в США.

Важливо прочитати цю книжку, бо вона справді допомагає зрозуміти, як чорношкірі американці вперше вступили в значущий контакт з Радянським Союзом. І формує бачення того, що чорношкірі американці намагалися втекти від одного типу гноблення й поїхати туди, де відчували, що їх приймуть. Але зрозуміли, що потрапляють в іншу гнітючу державу.

Тож це справді чудова книжка, щоб зрозуміти, як темношкірі люди взаємодіяли з Радянським Союзом у 1930-х роках.

«Критична расова теорія: Вступ» Річарда Дельгадо та Жана Стефанчича

Критична теорія раси — це наукова концепція, основна ідея якої полягає в тому, що раса — це соціальний конструкт, а расизм — це не лише продукт індивідуальних упереджень чи забобонів, а й те, що закладено в правових системах і політиці.

Як я вже казав, якщо ви не розумієте раси — ви не розумієте Америки. Гадаю, те, як Америка дивиться на світ, як вона встановила свою расову ієрархію, дуже схоже на те, як інші імперії по всьому світу встановлювали свої расові ієрархії.

Я думаю, що багато людей, коли говорять про політичну ситуацію в Україні й інших частинах Східної Європи, не враховують расову призму. Тож це хороший підручник для розуміння решти світу й того, що робить росія.

Книжка допомагає зрозуміти російське панування й колоніалізм. Расову теорію можна було б також віднести до Китаю, наприклад, або інших імперських націй і колоніальних націй минулого.

Проєкт «1619» Ніколь Ганни-Джонс

Це збірка есеїв, яку створили Ніколь Ганна-Джонс і The New York Times Magazine. За неї авторка отримала Пулітцерівську премію.

Для мене дуже важливо переосмислити те, як ми, чорношкірі, розуміємо нашу країну. І коли я розмовляю з українцями, мені здається, що вони проходять через те саме. Тому що як людина, що живе в Україні, я бачу, як українці переосмислюють своє ставлення до Радянського Союзу та свої відносини з росією. І ця збірка есеїв дуже схожа на ту динаміку, яку я бачу в Україні. Чи то чорношкірі, чи то українці, чи то узбеки — всі вони пишуть літературу, яка переосмислює їхні стосунки з колонізатором і те, як колонізатор визначає їхню історію.

Тому я думаю, що проєкт Ніколь Ганни-Джонс «1619» — це «чорношкірий» американський літературний твір. Але вважаю, що його можна застосувати й до відносин з іншими народами по всьому світу, зокрема з українцями.

«Криваві землі» Тімоті Снайдера

Я вважаю цю книжку важливою, тому що вона справді допомагає поглянути на такий Радянський Союз, яким він був — імперією масових вбивств. На Заході ця книжка була новаторською з тієї причини, що порівнювала гітлерівські переслідування, масові вбивства євреїв та інших груп людей зі сталінськими репресіями. Це був дуже суперечливий погляд. Та оскільки Тімоті Снайдер був достатньо хоробрим, щоб зробити це, нам відкрилась можливість подивитися на росію як на колоніальну геноцидну державу, якою вона була.

Ця книжка стала важливим елементом того, як я розумію росію і як вона ставиться до незалежних держав, які колонізувала.

Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень