fbpx
Кейси

Як працює блогінг

Ми розібралися з чого починався блогінг і що чекає на цю сферу в майбутньому
Данилюк Даяна, 14.10.2019

Дівчата, що публікують рецепти домашнього печива, хлопці, що одного разу перетнули Ісландію на автомобілі та вирішили з того дня без упину писати про подорожі, чи батьки, що дарують дітям іграшки лише для того, щоб зробити з цього розпакування в YouTube. Блогінг з цікавого хобі та освоєння нових територій перетворився для багатьох на роботу. 


Що таке блог? Хто такий блогер?

У 1999 році було всього 23 блоги. Сьогодні в інтернеті їх більш як 1,5 більйона. Наприклад, лише на WordPress.com налічують понад 60 мільйонів. Блог – це, як правило, записи різної тематики, зображення чи мультимедіа, які регулярно додаються на різні інтернет платформи.

Цікавий факт: у 2004 році цей же словник визначив слово «блог» як слово року. Блогер у свою чергу є людиною, яка цю інформацію транслює.

Професія блогера активний розвиток розпочала в останні 15 років, у той час як перший блог виник у далекому 1992-му році. Початок блогам поклав Тім Бернерс-Лі, який публікував новини на окремій сторінці газети Washington Profile. До одних з перших онлайн блогерів відносять Джастіна Холла, який у 1996-му році обіцяв навчити створювати вебсторінки в обмін на місце ночівлі під час його подорожі Сполученими Штатами.

Відмінністю блога від звичного щоденника стало орієнтування першого на аудиторію. Інформація більше не була приватною, вона ставала доступною і цікавою великому загалу людей.

Разом з блогом та блогером приходить до нас і поняття блогосфери, тобто, сукупності всіх блогів. Вона побудована на постійних комунікаціях блогерів та читачів, адже у середовищі блогосфери подача тісно пов’язана зі сприйняттям та обміном інформації.

Онлайн-словник

Блог – сайт, на якому хтось пише про свої переконання, діяльність і досвід

Які бувають блоги?

Особистий


Марі Карачіна

Кількість підписників:
14,1 тисяч

Посилання: 

@skinny.strong

 Орієнтується на аудиторію з ваших родичів та друзів, і охоплює людей, які потенційно зацікавлені у вашій діяльності.

 Контент розробляється для потенційної цільової аудиторії. Як приклад – у вас є собака, і ви знаєте як швидко привчити його ходити в туалет на вулицю. Ви досі будете говорити про свого собаку і створите йому сторінку в інстаграмі, але ваші поради та методи виховання тварини можуть привернути велику увагу.

 Особисті блоги, якщо ви хочете стати впізнаваним, повинні містити інформацію, яку підписники можуть отримати лише від вас. До цього потрібно додати якість текстових та аудіовізуальних матеріалів.

 Київська бігунка веде свій блог в інстаграмі. Її основна сфера діяльності — це тренерська кар’єра та підготовка людей до забігів і марафонів, чим вона активно ділиться з підписниками.

 Поради Марі мають свій унікальний характер, адже всю інформацію вона збирає сама. У 2019 вона пробігла останній, Лондонский, марафон з числа World Marathon Majors і стала володаркою сьомої такої медалі в Україні.

 Особистий блог Марі – ідеальний приклад того, як можна висвітлювати професійну діяльність і приватне життя, допомагаючи при цьому людям поринути в тему бігу.

Лайфстайл


Лена Мандзюк

Кількість підписників:
588 тисяч

Посилання:
@elena_mandziuk

 Блоги цього типу зазвичай мають інфлюенсери для яких це додатковий майданчик для спілкування з аудиторією

 Популярні особисті блоги також іноді переростають в лайфстайл формат, проте ця зміна повинна відбуватись з покращенням якості та регулярності контенту

 Найчастіше лайфстайл займають Instagram або YouTube, тому що “стиль життя” повинен мати візуальний контент

 Лена Мандзюк – мати двох дітей, Мірри та Лада, вона має свій магазин здорового харчування і проводить фітнес-марафони

Щодня вона виставляє з десяток сторіс, де в онлайн режимі демонструє свій стиль життя: зранку приготувати млинці для родини, виділити час для роботи, посварити собаку за з’їдену іграшку дитини, показати обновки в гардеробі. Цей цикл повторюється щодня, а підписники активно коментують та зберігають її пости

 В основному профілі блогерка часто ділиться здоровими рецептами та своїми тренуваннями

Експертний 


Євген Клопотенко

Кількість підписників:

370 тисяч(Instagram)

Посилання:

@klopotenko

https://klopotenko.com/uk/

 На відміну від особистих, блогери-експерти зазвичай мають професійний бекграунд, який дозволяє розповідати про сферу діяльності зі своєї експертної точки зору

 Такий блогінг викликає більшу довіру серед аудиторії, тому що інформацію читач отримує від вас, як безпосереднього першоджерела

Переможець українського телевізійного проєкту “Мастер Шеф” Євген Клопотенко веде власний кулінарний блог. За його плечима навчання у престижній французькій школі кулінарії Le Cordon Bleu

У блозі кухар наголошує, що смачна їжа не завжди потребує найдорожчих продуктів і складної техніки приготування. Він прагне змінити культуру споживання в Україні, а своїми рецептами відкриває нові горизонти

Як блогер Євген також реалізує себе в інстаграмі та ютубі, що дозволяє підписникам дізнатись більше про особисте життя та інтереси кухаря


Бізнес


Бренд одягу Окно во двор

Кількість підписників:
34,1 тисяча

Посилання:
@oknovodvor_ukraine

 Бренди, магазини, ресторани та інші структури також створюють бізнес акаунти в соціальних мережах

 Така сторінка стає платформою, де продають товари або послуги, додаючи до них детальний опис. Наприклад, стадії виробництва або проєкти з інфлюенсерами

 Український бренд одягу Окно во двор має основну сторінку в інстаграмі, де щодня публікує скомпоновані образи, нові надходження, сейлові пропозиції

 В хайлайтс можна подивитись бекстейдж та архів всіх аксесуарів, взуття, одягу

 Відео публікуються в IGTV та на YouTube, а можливість постійної онлайнкомунікації спрощує покупцям життя: не потрібно витрачати час на дорогу до магазину, можна попросити скинути фотографії речей в наявності, прийти на примірку вподобаних

А хто такі інфлюенсери?

Блогерство, на відміну від діяльності інфлюенсерів, прийнято вважати професією. Ці поняття легко сплутати, тому що часто діяльність обидвох базується в соціальних мережах. Інфлюенсерами називають лідерів думок, які мають стабільну аудиторію і створюють з ними тісний зв’язок і постійну комунікацію. Їм не обов’язково мати велику кількість підписників, тому що це не визначає їх популярність, але для своїх підписників їх бачення є більш значущим. Інфлюенсери часто стають жертвами наслідування, тому до такої поведінки потрібно бути готовим.

Лідерами думок сьогодні стають люди будь-якої професії, вони просто ведуть сторінку, розповідаючи свою історію. Кількість читачів може раптово зрости. Вас починають питати – як ви встигаєте поєднувати спорт з офісним робочим графіком і правильним харчуванням. Хоп! І ви вже інфлюенсер всього свого оточення. Таким чином, блогери працюють над тим, щоб створити це враження і зацікавити аудиторію, створюючи детальний контентплан.

До того ж акаунт навіть з однією тисячею підписників, але з постійним фідбеком, викликає більшу довіру. Для своєї камерної аудиторії інфлюенсер не буде розміщувати постійну рекламу, як це часто роблять блогери. Тому фактор довіри в лідерів думок більший.

Яку платформу краще використовувати?

Текстові


 WordPress

 Blogger

 Medium

 Wix

Для того, щоб вести свій текстовий блог потрібно буде створити свій домен, деякі платформи знімають за це плату.

Blogger є найбільш спрощеною версією текстового блогу, його легко створити, обрати тему та експериментувати з оформленням. Більшою кількістю інструментів володіє WordPress, але знадобиться час, щоб розібратись з ними.

Аудіовізуальні


 YouTube

 Vimeo

 IGTV

 SoundCloud

 Apple Podcasts

Ці платформи підійдуть тим, хто любить розповідати, знімати відео або записувати аудіо.

Для цього виду блогінгу бажано мати навички у зйомці та монтажі, адже від цього залежатиме якість вашого контенту. Це не прямо пропорційно дорогому обладнанню, але цікавий монтаж, вибір музичного супроводу, якість звуку допоможе вашому блогу виділитись.

Фото


 Instagram

 Pinterest

 Tumblr

 Саме медіа зачіпає дуже важкі та не завжди «зручні» для суспільства теми. Тому було особливо цікаво подивитися, як вони заохочують аудиторію. По-перше, на сторінці «заходять» лонгріди. Не дивлячись на те, що iнстаграм прийнято вважати платформою про картинки, а не про текст.

 У збережених хайлайтс є дуже багато надихаючих історій про людей з інвалідністю. Всі вони ведуть на сайт, проте без додаткових закликів для цього.

 Загалом, основа акаунту — історії. Завдяки ним не помічаєш, що більше у контенті немає нічого особливого.

Мікроблоги


 Twitter

 Telegram 

 Мікроблоги також можна розміщувати на сторінках соціальної мережі Twitter, максимальна довжина посту в якій досягає 280 символів, що у свою чергу, ідеально підходить для цитат, нотувань, та лаконічних виразів власної думки.

У Telegram можна взаємодіяти з аудиторією за допомогою опитувань: дізнаватись їхню думку, ставити “лайки” і навіть бачити кількість підписників. 

Що по висновках? 

Навіщо нам блогери? Завдяки блогерам світ став відкритішим, ми дізнаємось інформацію, отриману з досвіду конкретної людини. Нам розповідають про нові продукти, висвітлюють проблеми.  За рахунок діяльності в мережі робота блогерів стає дедалі важливішою. Однак не варто думати, що блогери та журналісти – одне й те саме і вони витіснять медійників.

Мета журналіста – добути нову інформацію , а блогера – проаналізувати і обробити вже відоме, сублімуючи це у свій контент. Варто зазначити і те, що журналісти більше про об’єктивне, в той час як блогери говорять від першого обличчя. Загальна ж зміна інформаційного суспільства і перехід людства на альтернативні технології лише доводить нам, що скоро питання “блогер – це професія?” стане риторичним.

Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень