fbpx
Конспект/Bazilik School х Дія.Бізнес

YouTube для бізнес-цілей. Лекція Андрія Білецького

Шляхи для розвитку та канали просування
Ракша Лариса, 26.05.2022

Андрій Білецький — партнер і стратегічний директор Vidomo Agency, який має 5 років досвіду в маркетингу, 7 срібних кнопок від YouTube та понад 2000 опублікованих відео.

Ми зібрали найголовніше з лекції Андрія про можливості YouTube для бізнесів. У межах програми “Говорить бізнес. Де і як комунікувати під час війни” він розповів про шляхи та канали просування на платформі, а також поділився спостереженнями щодо YouTube діяльності.


Трохи про YouTube

YouTube є другою за популярністю соціальною мережею та пошуковиком для 90% людей віком від 18 до 44 років. Водночас 51% користувачів старше 75 років також дивляться розміщений контент, відповідно до своїх інтересів. Загалом люди закривають велику кількість потреб завдяки активній діяльності на YouTube: стежать за рольовими моделями, просувають свої продукти, шукають інформацію, порівнюють сервіси, знаходять відповіді на запитання, ухвалюють рішення щодо покупок.

Але для бізнесу YouTube є найвибагливішим каналом трафіку. тому важливо грамотно переглядати аналітику та розглядати кожний крок шляху клієнта до вашого продукту.

За моїм спостереженням, компанії, в яких YouTube є ключовим джерелом трафіку, мають сильний особистий бренд. У випадку, коли бізнес не прив’язаний до особистості та функціонує за рахунок корпоративного бренду, платформа відіграватиме ключову роль як точка першого контакту (раннього етапу воронки), а не замовлень (останніх етапів).

З огляду на це, важливо налаштувати на стороні інтернет-ресурсів аналітичні інструменти з різними моделями атрибуції та когортним аналізом, що дає змогу відстежувати шлях клієнта до цільової дії. Тож рекомендую під час оцінювання результатів аналізувати весь крок: вартість контактів, кількість та цінність переходів, участь майданчика у Customer journey.

Наприклад, людина побачила інформацію про продукт на YouTube, запам’ятала її, повернулася за тиждень і зробила покупку через Google Search. Попри те що активна дія відбулася через пошуковик, клієнта насправді привів YouTube. Це деталі, які дуже важливо враховувати для розвитку на платформі.


4 шляхи для розвитку

Якщо ви автор контенту чи підприємець, то спочатку ознайомтеся з чотирма шляхами для розвитку на платформі. Відтак оберіть той шлях, який буде найефективнішим у вашій ніші, та починайте діяти.


01.

Співпраця з блогерами. Якщо мета компанії — розповісти або нагадати про продукт (розширити знання), побудувати лояльність аудиторії й отримати потенційних клієнтів, то саме розміщення у блогера розв’язує ці три перелічені завдання.

Найпопулярніший вид співпраці з блогерами — це інтеграція в контент. Він може бути нативним (обігравання інтеграції в контексті, показ досвіду використання) і прямим (розповідь про продукт/канал/проєкт/компанію). Також є варіант купівлі всього відео, що називається ексклюзивним випуском і від першої до останньої секунди присвячується рекламному просуванню. Це цікавий варіант, але з певним викликом, адже контент має бути створено під аудиторію блогера. Інакше відео набере менше переглядів, ніж зазвичай, що розчарує всі сторони. Компанія завжди може запросити блогерів на свої майданчики, робити активності та просуватися через колаборації. Останній вид — бренд-амбасадорство — припускає підписання довготривалого контракту між блогером і компанією на певну кількість відео/постів/розповідей зі згадкою про продукт.


02.

Створення каналу бренду. Для здійснення покупки потенційний клієнт повинен отримати відповіді на свої запитання. Сторінка бренду на YouTube передбачає контент, який надасть ці відповіді. Тобто відео ведуться від імені бізнесу чи дотичного спікера та розповідають про компанію, продукт, нішу, події, команду. Існує 4 основні види каналів:

  • канал-візитівка має завдання представити бренд на майданчику та покрити важливі ключові запити (нерегулярний постинг, має відповіді на всі запитання щодо компанії, оформлений у кольорах бренду, основна аудиторія — адвокати бренду та люди, які прямо зараз шукають інформацію про продукт).
  • канал-хостинг містить відео для подальшого їх розміщення на сайтах / використання в чатах і соціальних мережах (наповнюється нерегулярно, чітка функція відсутня, наявний контент з рекламою, корпоративами, привітаннями керівника). Я рекомендую подібні відео, які користувач не буде навмисно шукати в YouTube,  розміщувати з доступом прихованого посилання, щоб уникнути хаотичності на сторінці бренду.
  • канал-медіа нарощує нову аудиторію та перегляди, знайомить користувачів із брендом (наповнюється регулярно та конкурує зі схожими сторінками в рекомендаціях за увагу відвідувачів платформи; основна аудиторія — зацікавлені нішею та адвокати бренду).
  • канал-особистості має такі самі завдання й функції, що й канал-медіа, але просуває конкретну людину та її особистий бренд.


03.

Просуватися за запитами. Коли ви знаєте цільову аудиторію свого продукту й розумієте, що контент з ним користується популярністю, тоді це хороший шлях для залучення лідів. У ситуації, коли є негативні огляди на послугу, репутацію у пошуковій видачі можна “відбілити” хорошим наповненням про компанію.


04.

Запускати відеорекламу. Головна мета останнього шляху для розвитку — це просування каналу або продуктів і послуг брендів за допомогою форматів відео в Youtube. Можна використовувати для лідогенерації, ремаркетингу, знайомства з брендовою комунікацією, — все залежить від вашого продукту та цільової аудиторії.

Просування каналу на YouTube є довгим шляхом: компанії потрібно регулярно виконувати певний набір дій для отримання результатів, які з’являться за 6-12 місяців.


Канали просування контенту

Рекомендації YouTube

Щоб контент потрапив у рекомендації, його тема повинна бути запитуваною, мати потенціал і зацікавлювати аудиторію. Крім того, важливим чинником є CTR та поведінкові метрики, які важливо перманентно відстежувати: кількість переходів із пропозиції до переглядів, клікабельність відео, тривалість перегляду та реакції. YouTube аналізує всі перелічені чинники й вирішує, які відео органічно просувати далі.


Просування в пошуку

Поліпшення позицій каналу в пошуковій видачі завжди посилює загальний шлях просування. Це канал, який потрібно використовувати разом з іншими, уважно відстежувати аналітику, за потреби змінювати налаштування й не очікувати швидких результатів.


Платна реклама

Це інструмент, який ліпше не використовувати, якщо компанія не має можливості залучити досвідченого спеціаліста з налаштування реклами. Поганий таргет викривить показники аналітики, залучить нецільову аудиторію компанії, що істотно знизить кількість органічного трафіку. Часто я бачу проблему, коли бізнеси інвестують гроші в рекламу, а не в якість контенту й згодом стають заручниками цифр.


Зовнішні джерела

YouTube любить показник розповсюдження: коли вашу сторінку чи відео репостять та розміщують на інших ресурсах. У вас має бути прописаний план публікацій додаткових посилань на відео, поза основним майданчиком. Цей крок може не приносити багато переглядів, але він додає каналу зростання в топі пошуку та рекомендаціях.


Інфлюєнсери

Можна співпрацювати для просування, знайомства, підвищення впізнаваності вашого продукту/каналу/компанії. Для максимально хороших результатів умови варто обговорювати індивідуально, врахувавши особливості вашої цільової аудиторій, актуальність продукту, наявний рівень лояльності.


Контент

Перш ніж почати створювати відео, зрозумійте ситуацію на платформі по вашій ніші. Також не нехтуйте аналізом конкурентів і трендами YouTube. Команда, яка буде відповідати за контент, повинна завжди перебувати в актуальному інфополі, обігравати важливі події у цій сфері, давати більше якості та інформації, ніж конкуренти.


Спільнота

Пам’ятайте про вже набуту спільноту. Компанії вигідна наявність адвокатів бренду, які поділяють цінності, просувають продукт, підвищують лояльність. Для цього будьте з ними на зв’язку: влаштовуйте активності в соціальних мережах, цікавтеся їхньою думкою про новинки та покращення, ознайомлюйте з внутрішніми процесами. Станьте своїй аудиторії хорошим другом.

Читайте також у рубриці Bazilik School х Дія.Бізнес
/ Як забезпечити сталий розвиток бізнесу, що працює у воєнний час. Лекція Марини Соловйової
Розповідаємо про 17 глобальних цілей ООН і про те, на що нині варто орієнтуватися українському бізнесу
/ Як та куди переїхати з Tilda: лекція від Тетяни Коробейник
Розповідаємо про альтернативи російському сервісу
/ Як піарнику написати пресреліз, що потрапить у новини. Лекція Анни Давиденко 
4 запитання для формування матеріалу, структура написання та алгоритм перевірки
/ Як та навіщо бізнесу використовувати месенджери. Лекція від Дмитра Зінченка
Розповідаємо про їхній функціонал та можливості
/ Головні правила роботи з Instagram: лекція Анастасії Григорук
Як підготувати бізнес-акаунт, які види контенту постити та якими мають бути сторіс
Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень