fbpx
Зсередини

Хто такий маркетолог

Розмовляємо з маркетологинею в IT, PR & SMM Manager BAT і Marketing Manager fin.do
Мар'яна Хемій, 14.07.2021

Маркетологині розповідають, як обрали професію, про обов’язки і виклики маркетологів, а також діляться порадами для початківців.


Женя Бугаєнко,
маркетологиня в IT
Дарія Долнова,
PR&SMM Manager BAT
Ольга Коломицева,
Marketing Manager fin.do

Як ви потрапили в професію?

Женя Бугаєнко:

Як можна об’єднати творчість та інтерес до бізнесу? Для мене відповіддю на це питання став маркетинг.

Я вступила до Могилянки й пішла працювати. Перший рік був пов’язаний з копірайтингом та SMM у сфері краси. Мені здавалося, що саме це моя ніша, доки не потрапила в діджитал-агенцію.

Якраз тоді я пішла навчатися в Bazilik School. Пам’ятаю перший воркшоп Насті Федоренко з предметної зйомки. Мені було цікаво прокачатися також у візуальній частині контенту.

Улітку 2019-го трапилася нагода писати тексти для першого клієнта зі Штатів. А з початком карантину в 2020-му вирішила рухатися в IT та product marketing.

Я завжди думала, що IT і я — несумісні, бо там немає місця для творчості. Однак помилялася. Ще за рік до переходу в IT я почала вивчати тему product marketing: теорія з книжок, статті, кейси.

Останнім проєктом став стартап, де потрібно було лідити напрям маркетингу для міжнародного продукту. Мені допомагав досвід попередніх років, однак я була налякана. Коли розумієш, що стартап — це не про стабільність, але про повну свободу, доводиться обирати між спокоєм та можливістю втілити найзухваліші ідеї.


 Я завжди думала, що IT і я — несумісні, бо там немає місця для творчості. Однак я помилялася. Ще за рік до переходу в IT почала вивчати тему product marketing: теорія з книжок, статті, кейси.

Дарія Долнова:

У 16 років подивилася фільм What Women Want з Мелом Гібсоном і вирішила — це найцікавіше, що можна робити (згадайте, як цікаво порівнювались чоловічі концепти реклами всіх товарних груп з тайками під водоспадом — і абсолютно жіночий стрейтфорвард Nike). Після цього стала магістеркою маркетингу і, поки писала дипломну, працювала акаунт-екзеком у мережевому креативному агентстві Think!MCCANNERICSON.

Потім змінювалися місця роботи, сфери маркетингу, але професія уже не відпускала.


 У 16 років подивилася фільм What Women Want з Мелом Гібсоном і вирішила — це найцікавіше, що можна робити.

Ольга Коломицева:

Я хотіла працювати з першого курсу університету, мені було цікаво, як насправді можу застосувати свої знання на практиці. Все, що я вміла тоді, — писати тексти й перекладати. Знайшла стажування на літо на позицію SMM-менеджерки. Тоді цей напрям лише зароджувався, робили багато хаотичних рухів — були не зрозумілі умови і як насправді краще робити. Це давало можливість багато експериментувати, пробувати різні підходи.

За рік я знайшла постійну роботу контент-менеджеркою. Мені пощастило — співзасновниця стартапу стала моєю менторкою в маркетингу. Крім текстів, вона давала мені інші завдання, які були справжніми викликами. Я доволі швидко розбиралась та вчилась нового, щодня ставало все цікавіше, а результати вражали не лише мене, а й менторку.

Згодом я почала займатися лише діджитал-маркетингом. Оскільки це був стартап, то постійно доводилось робити припущення, перевіряти гіпотези, ставати успішнішими чи факапити, але робити висновки та рухатись далі.

 Мені пощастило — співзасновниця стала моєю менторкою в маркетингу. Крім текстів, вона давала мені інші завдання, які були справжніми викликами.


 

Хто такий маркетолог

Женя Бугаєнко:

Коли працюєш у маркетингу, ти повинен бачити загальну картину: як продукту, так і ринку. Умовно, саме маркетолог стоїть після фаундера. Адже ти можеш вибудувати шлях від точки існування ідеї до клієнтів у 50+ країнах. Можеш подарувати ідеї життя, голос, візуальну складову, характер.


Дарія Долнова:

Вічно молодий і кмітливий Agile mix аналітики ринку, креативу, розуміння ринку, продукту й споживача.


 “Маркетолог — це менеджер зі зв’язків з реальністю”.

Ольга Коломицева:

Маркетолог — спеціаліст, відповідальний за донесення цінності продукту/товару/бізнесу до клієнта. Якось на лекції Роман Гавриш пожартував, що маркетолог — це менеджер зі зв’язків з реальністю, оскільки маркетинговий відділ — єдиний у компанії, який працює назовні. Тобто маркетолог —  посередник між клієнтом та бізнесом.


Що входить до обов’язків маркетолога?

Женя Бугаєнко:

Маркетолог — це мама/батько бренду. Ми відповідальні за створення продукту й за те, що з нього виросте, з ким він буде дружити та де подорожуватиме.

Усе починається з дослідження ринку, формування його запитів та порівняння з тією пропозицією, яку може надати ваш продукт. Туди ж належать побудова портрета клієнта, визначення його болів, перепон, бажань і шляху взаємодії з продуктом і компанією. Ви будете робити це неодноразово.

Надалі маркетолог готує стратегію, формує команду для її виконання. Залежно від ресурсів ви або будете створювати контент “руками”, писати партнерам та стежити за ринком, або ж (що більш адекватно, бо ви не восьминіг) команду потрібно буде менеджерити. Взаємодію потрібно вибудувати між кількома напрямами: SMM, PPC, SEO, design, copyright, UX/UI, development і sales.

Саме ви вирішуєте, якою буде конверсія переходу через той промовистий слоган у google-рекламі. І ви ж відповідальні за ціну залучення клієнта на затвердженому сайті.


Дарія Долнова:

Обов’язки маркетолога всюди різні. У маркетингу багато ролей (посад, напрямів тощо), і в кожному конкретному випадку буде свій скоуп задач.


Ольга Коломицева:

  • розроблення та впровадження маркетингової стратегії бренду;
  • збільшення знання про бренд;
  • курування маркетингової команди;
  • планування та розподіл бюджету між різними каналами комунікації.


Яким напрямом займаєтеся, з якими товарами й послугами любите працювати?

Женя Бугаєнко:

Наразі мені найбільше подобається працювати з міжнародними брендами. З ними є можливість мислити масштабніше. Не будемо забувати про локалізацію та інші труднощі, однак, якщо компанія хоче стрімко зростати, я готова братися за маркетологічний штурвал цієї ракети.

Колись я отримала цю пораду й несу її далі: з-поміж усіх напрямів software — це той, де майбутнє якраз зароджується.


Дарія Долнова:

У моєму портфелі креатив, стратегія, діджитал, медіа, продакшн, спонсорство і просто 360. Зараз це PR та SMM, іноді трапляються й івенти.

Щодо улюблених продуктів — їх немає. Цікаво змінювати ринок, розуміти його правила й закони, шукати для себе нові рішення.

Продукт, із яким працюю, для мене завжди улюблений. Якщо мені не подобається користуватися цим продуктом або я б не радила його друзям — мізерна ймовірність, що наша співпраця серйозна й надовго.


Ольга коломицева:

Працюю над маркетинговою та бренд-стратегіями. Наразі я курую маркетингову команду з 11 людей, тому, звісно, присвячую велику частину робочого часу кожному з напрямів.

Мене завжди цікавили інновації, подобається працювати з брендами, які створюють щось унікальне. Насамперед звертаю увагу на продукт. Для мене важливо бути амбасадоркою бренду, з яким працюю — користуватися продуктом і радити його, бо це настільки зручно й класно, що про це має знати весь світ.


Які виклики в професії маркетолога? 

Женя Бугаєнко:

У креативності немає віку. Проте є забобони в роботодавців. Часто почувалася некомфортно, бувши наймолодшою, хоч це й було чинником привернення уваги.

З кожним днем ринок стає насиченішим, а конкуренція — лютішою. Усе складніше створювати нове, а не копіювати. Однак рятує вміння дивитися на те, що вже існує, з іншого боку.

Зараз ні в кого немає ні часу, ні бажання чекати. Краще затестити mvp продукту, аніж консервувати його роками перед релізом.


Дарія Долнова:

Найбільший виклик — стати дорослим, але не старіти.

Дорослим: розуміти наслідки дій, будувати стратегії, передбачати тенденції ринку, будувати комунікації. Не робити нічого бездумно.

Не старіти: як тільки тобі стає нецікавим те, що відбувається (ринок, тренди, інструменти), тобі видають квиток на вихід. Або ж на лаву запасних, але там мені не цікаво.


Ольга Коломицева:

Маркетолог постійно залежить від поведінки клієнта, і на маркетинг сильно впливають зміни у світі. Найбільшим викликом для маркетологів стала пандемія, коли поведінка споживачів значно змінилась і перестало працювати те, що раніше давало результати.

Як у хорошому сенсі важливі події можуть бути ситуативним контентом бренду, так і в поганому — коли поведінка клієнта трансформується настільки, що більше не працює все, що робили до цього, а клієнт узагалі може змінитися.


Що б ви порадили маркетологам-початківцям?

 Зрозумійте, що у вас виходить найкраще або в чому ви хотіли б розвиватися, і йдіть до досвідченіших колег.

Женя Бугаєнко:

Не бійтеся питати і стукати у двері

Зрозумійте, що у вас виходить найкраще або в чому ви хотіли б розвиватися, і йдіть до досвідченіших колег. Наприклад, в особисті повідомлення, хоча краще знайти пошту. Найімовірніше, вони охоче погодяться допомогти, і ви зможете отримати найцінніше на початку — менторство.

 Зрозумійте, що у вас виходить найкраще або у чому ви хотіли б розвиватися, і йдіть до досвідченіших колег

Не соромтеся своїх ідей
На жаль чи на щастя, тільки клієнт зможе точно сказати — “зайшло” чи ні. Ваша креативність — це ключ до уваги та зацікавленості колег щодо вас. Раджу вчитися пітчити й робити круті презентації, щоб стати переконливішими.

Вчіться щодня

Ми проводимо багато часу в соцмережах, тож краще прочитати статтю або пост про маркетинг, аніж дивитися на черговий сніданок селеби (хоча від цього також може бути користь — інтеграція соку/кави/снека поруч зі сніданком на столі).

Слухайте та аналізуйте, шукайте кейси, кращі школи й не зупиняйтеся в цьому. Або ж конкуренти зупинять вас.


 Маркетинг у комплексі завжди дає кращий результат, а розуміння, як працюють усі інструменти, допомагає робити справді якісні й ефективні кампанії.

Дарія Долнова:

  • Починайте з бази і стандартів (стандарти спілкування, репорти, калькуляції, бюджети).
  • Освоюйте базово всі дисципліни. Можна працювати в одному напрямі, але маркетинг у комплексі завжди дає кращий результат, а розуміння, як працюють усі інструменти, допомагає робити справді якісні й ефективні кампанії.
  • Учіться в профі — адже в теорії й на практиці чимало відмінностей. На ринку є багато спеціалістів, у яких є чого повчитися в різних дисциплінах.
  • Не лінуйтеся проходити стажування. Так можна зрозуміти, яка частина маркетингу цікавіша.
  • Займайтеся самоосвітою: онлайн-медіа, кейси, тренінги, книжки, курси — все в комплексі дає найкращий досвід.
  • Обирайте одразу ж достойний плацдарм для старту, незалежно від того, агентський бік чи клієнтський. Усюди є можливості (програми для fresh, global graduates, executive managers, assistants).
  • Не бійтеся пробувати й запитувати — і все однозначно вдасться.

Ольга Коломицева:

Раджу передусім з’ясувати, які є напрями роботи в маркетингу. Мені пощастило з першою роботою у стартапі, де була можливість спробувати різне й зрозуміти, із чим мені цікаво працювати надалі. Для цього найкраще підійде стажування, а тоді вже зможете заглиблюватися в той напрям, який для вас найцікавіший.

Знаходьте статті, курси, читайте книжки. Намагайтеся постійно застосувати знання на практиці. Навіть якщо ви наразі ніде не працюєте, спробуйте зробити креативне тестове завдання для бренду, який вам подобається. Запропонуйте їм щось змінити чи поліпшити.

 Навіть якщо ви наразі ніде не працюєте, спробуйте зробити креативне тестове завдання для бренду, який вам подобається. Запропонуйте їм щось змінити чи поліпшити.

Важливо не боятися помилятися, але робити висновки, аналізувати й лише після цього рухатись далі. Вивчати клієнта та його ключові потреби, загалом ринок, на якому ви працюєте — що роблять інші й чим ви вирізняєтесь. Заглиблюватись та не боятися ініціювати зміни. Сприймати невідоме як нові можливості.

Маркетинг — це безмежне поле для креативу та впровадження найсміливіших ідей.

Навіть якщо ви наразі ніде не працюєте, спробуйте зробити креативне тестове завдання для бренду, який вам подобається. Запропонуйте їм щось змінити чи поліпшити

Зі свого досвіду можу сказати, що потрібно багато практикувати, не боятися роботи, а також просити про фідбек і аналізувати його. Без зворотного зв’язку моя креативна жилка якоїсь миті просто померла б. Також вважаю, що потрібно створювати навколо себе гарний візуальний простір — намагатися багато дивитися, слухати й читати про сферу, у якій хочеш працювати.


Як потрапити на перше стажування та зробити тестове завдання, якщо ви тільки починаєте кар’єру у професії:

Ольга Коломицева:

  • Дослідіть бренд, його цінності, особливості комунікації, реакції аудиторії.
  • Припустіть, хто є основним клієнтом бренду, які в нього потреби та в який спосіб бренд закриває ці потреби.
  • Після аналізу комунікації зробіть висновки, що сподобалось, а що можна було б поліпшити. Недоліки є у всіх, а ще це класна можливість проявити себе креативно.
  • Не будьте голослівними, якщо це стосується візуальної чи текстової комунікації, спробуйте знайти референси, якомога ближчі до вашої ідеї.
  • Напишіть, що ви можете дати бренду та що цікаво саме вам.
  • Спробуйте зробити сторіс з айдентикою чи продуктом цього бренду або написати пост.
  • Дивуйте, не будьте шаблонними.


Якщо ви хочете змiнити професiю чи самостiйно займатися маркетингом у власному бізнесі, вам допоможе
Marketing full course
під кураторством Наталії Тиховод у Bazilik School

 Записатися

Підтримай нас на Patreon!

 Donate

Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень