fbpx
Зсередини

“Через 5-6 років такого поняття, як SMM-менеджер, не буде”: круглий стіл CEO діджитал-агенцій

Про те, як потрапити у сферу, чи є в діджиталі ейджизм і хто такий насправді SMM-ник
Данилюк Даяна, 29.04.2021

Роман Геращенко (Sasquatch Digital), Володимир Чернер (New Strategies Group), Тетяна Мокренко (MokCo) і Володимир Галіка (NGN.agency) забронювали кімнату в Clubhouse і поговорили про важливе для галузі. Дізнайтеся про те, як новачкові увійти в діджитал, чому бути широкопрофільним фахівцем — це утопія і як назви ваших документів впливають на вашу загальну оцінку.


Роман Геращенко,
CEO & founder Sasquatch Digital
Володимир Чернер, CEO New Strategies Group
Тетяна Мокренко,
CEO & founder MokCo
Володимир Галіка,
managing partner NGN.agency

Роман Геращенко, CEO & founder Sasquatch Digital

Іноді я стикаюся з ситуацією, коли людина на співбесіді говорить, що вона SMM-менеджер і круто робить таргет, пише тексти, фотографує і дизайн уміє. Я сиджу, дивлюся на людину і розумію: «Блін, ну ти ж про все потроху й нічого за фактом». Був би ти хорошим копірайтером, ми б тебе взяли зараз. Був би кльовим таргетологом, ми б тебе взяли через два місяці, бо є плани на цю позицію. Але якщо ми тебе візьмемо, а ти через якийсь час зрозумієш, що тобі подобається копірайтинг і підеш далі розвиватися в цьому напрямку, то наша агенція витратить на тебе час.

Це така преамбула. І, власне, суть — усі професії потрібні, всі професії важливі. Найголовніше — знайти себе. У діджиталі плюс-мінус потрібні всі. Особисто мій досвід: дизайнерів і таргетологів ми знаходимо найшвидше. SMM-хед, стратег — рідкісні позиції, на пошук яких я можу витрачати пів року, а то й більше. Що вужча спеціалізація, то складніше знайти фахівця. Ну і, звісно, SMM-менеджер у Sasquatch потрібен завжди.

Володимир Галіка, managing partner NGN.agency

Завдання нашої агенції — вибудувати правильне сприйняття продукту, щоб покупець узяв продукт саме нашого клієнта. Це диктує певний набір експертиз і вимог і взагалі структуру агенції. Є позиції, на які легко заходити, тому що вони завжди актуальні й прохід на них може бути нижчим.

Нам, наприклад, завжди потрібні SMM-менеджери — джуни, сеньйори, мідли. І жарти по-типу: “Хлопці, візьміть мене на роботу. А що ви вмієте робити? Нічого не вмію. Дякуємо, SMMник у нас уже є” — максимально неправдиві. Тому що зараз інструменти сфери збільшилися й ускладнилися, SMM-ник справді повинен володіти купою функціоналу і для багатьох брендів соціальні мережі вже стали основним каналом комунікації.

І найважливіший момент: SMM-менеджери не дуже взаємозамінні на короткому проміжку часу. Що маю на увазі: у компанії є 10 дизайнерів, один дизайнер пішов, звільнився, пішов у відпустку — в більшості випадків його легко може підхопити інший дизайнер. Те саме буде з таргетологом чи акаунт-менеджером. А з SMM-менеджером, як правило, такі переходи найскладніші, оскільки є сильна специфіка кожного клієнта. І це призводить до того, що якщо ви вже зайшли на проєкт, з ним зріднилися, розумієте, як із ним працювати — ваша цінність дуже зростає.

 Щоб зрозуміти, де ви хочете працювати, зрозумійте, в чому ви хочете більше прокачатися й що вам ближче

У різних компаній усе відбувається по-різному. Є ряд агенцій, де SMM-менеджер повністю заходить на проєкт: спілкується з клієнтом, отримує завдання, пише, фотографує. Він веде менше проєктів, але комплексно, ще й таргетинг запускає. У нас, наприклад, SMM-ники займаються текстами, креативом, вигадуванням постів, менеджментом сторінки. Є окрема команда, яка займається зніманням контенту, окремо крафтовий відділ тощо, але SMM-менеджер не спілкується з клієнтами.

Тому, щоб зрозуміти, де ви хочете працювати, зрозумійте, в чому ви хочете більше прокачатися й що вам ближче. І завжди ставте питання не про позицію, а про функціонал, адже він реально може бути різний.


Хто такий SMM-менеджер і чи повинен він вміти робити усе

Тетяна Мокренко, CEO & founder MokCo

У нашій агенції SMM-менеджерів немає, в нас є проджекти, які безпосередньо спілкуються з клієнтами, є копірайтери, які готують контент для SMMу, є дизайнери, які готують дизайн, і є фактично таргетолог або медіаменеджер. У нас немає типових SMMників. Стосовно другого питання: мене обурює, коли шукають людину, яка вміє писати, яка вміє фотографувати, яка вміє публікувати, яка вміє ще й запускати рекламу.

Не може спеціаліст робити все одночасно. Навіть коли я була SMMником на фрилансі, у мене в команді були копірайтери, дизайнери, рекламу запускала я сама й публікувала. Зараз нереально розбиратися у технічних матеріалах і бути креативником. Потрібно бути генієм, аби виконувати все одночасно.

Володимир Галіка, managing partner NGN.agency

Відповідь на питання: “Хто такий SMM-менеджер” сильно залежить від бізнес-моделі конкретно взятої агенції. Вони є різні, по-різному працюють і приводять до різних продуктів, які видаються клієнтам. І це прекрасно, тому що одному клієнту потрібно 20 сторіз раз на день і 2 поста, а іншому треба 12 постів на місяць, але з класно відзнятою картинкою і шикарним відеомонтажем.

SMM-ник — це мозок і креативна складова проєкту. Він брифує, придумує креатив, розуміє, які зараз у клієнта є завдання. Але він не восьминіг і, звичайно, не може мати всі скіли одразу. Тому для спілкування з клієнтом або виконання додаткових задач, поставлених SMM-ником, у нас є тім-ліди.

Загалом, SMM-ник веде проєкт. У нього є інструменти у вигляді інших працівників агенції — менеджер проєкту, акаунт-менеджер, проджект (для якихось нестандартних ситуацій, для закриття документообігу тощо), дизайнер для дизайну, таргетолог для орієнтування і для консультацій, контент-креатор, який класно фоткає.

Єдина позиція, де, на мій погляд, має бути загальне знання про те, як працюють усі інструменти — це стратег. Тому що найчастіше стратеги виростають саме з SMM. Усі інші випадки, коли хочуть взяти людину на все — це утопія, прекрасна мрія різних бізнесів, переважно невеликих.

Як виняток можуть бути зовсім-зовсім маленькі бізнеси, яким дійсно потрібна людина, що закриває весь SMM. Вона буде і вести проєкт, і комунікувати з усіма, і запускати рекламу, але тоді якість і залучення людини буде на певному рівні.

 SMM-ник — це мозок і креативна складова проєкту. Він брифує, придумує креатив, розуміє, які зараз у клієнта є завдання. Але він не восьминіг і, звичайно, не може мати всі скіли одразу

Володимир Чернер, CEO New Strategies Group

Скажу чесно — я не знаю, хто такий SMM-ник. Коли я тільки починав працювати SMM-ником, 12 років тому, я робив усе — створення постів, текстів, дизайну, модерація сторінок, стратегія, спілкування з клієнтом тощо. Змінивши професію на менеджера, за 5 років, я досі не розумів хто такий SMM-ник. Попри те, що його обов’язки трохи перерозподілилися, людина на цій посаді все ще робила купу всього (чого, на мою думку, не повинна була б).

Я більш ніж упевнений, що років через 5-6 такого поняття, як SMM-ник, не буде, особливо серед діджитал-агенцій та SMM-агенцій. Буде дуже чітка спеціалізація за кожним напрямом контент-криейтингу. Тобто будуть люди, які фотографують або пишуть контент, або роблять і те, і те. Будуть люди, які більше займаються ком’юніті-менеджментом, спілкуванням з аудиторією, якимось просуванням спільноти за рахунок колаборацій, посівів у пабліках. Буде окрема каста таргетологів, які займатимуться просуванням або постів, або сторінок за допомогою сторонніх медіа тощо.

І ось, відповідаючи на ваше запитання, SMMник сьогодні — це все ще людина міні-агенція, три в одному. Але в моєму розумінні — це три різні напрями, кожен з яких спеціалізується на чомусь своєму. І куди йти і рухатися — кожен вирішує сам.

 Я більш ніж упевнений, що років через 5-6 такого поняття, як SMM-ник, не буде, особливо серед діджитал-агенцій та SMM-агенцій

Володимир Галіка, managing partner NGN.agency

SMM добре працює для бізнесу. Іноді він є основним і чи не єдиним каналом комунікації. Виходить така горизонтальна структура, де є команда і відповідає за все тімлід. За повний успіх роботи з клієнтом, в межах SMM, відповідає безпосередньо SMM-ник. Для того, щоб усувати складнощі на шляху до реалізації проєкту, який реалізують безпосередньо виконавці, у нас є проджект-менеджер. Його завдання — спілкуватися з клієнтом, бути завжди з клієнтом на зв’язку, отримати від нього завдання, обробити його, передати його далі тому ж SMM-менеджеру, який вже буде в рамках SMMу закривати свої завдання.

Сьогодні багато в чому IT є трендсеттером у сфері менеджменту і всього іншого. Там в цілому за проєкт відповідає проджект-менеджер, проте за розробку відповідає продакт-оунер, а ліди конкретних команд працюють зі своїми напрямками. І все це відбувається в межах одного проєкту, проте кожна людина має свій шматок роботи.


Як стають SMM-хедами

Володимир Галіка, managing partner NGN.agency

Завдання SMM-хеда — не вести проєкти, а стежити за всіма проєктами, які йдуть, приносити експертизу, включатися на якісь критичні ділянки, де він потрібен, качати, розвивати молодих менеджерів. Тому основна проблема горизонтальної структури — у тебе є багато класних людей, але у них немає часу, щоб виростити ще когось молодого.

В силу того, що зараз на ринку дуже мало людей, які на цю позицію можуть претендувати, ми на кожному проєкті маємо senior SMM-ника.

Особисто я виступаю за те, щоб “вирощувати” SMM-хеда, адже в такому разі фахівець професійно виростає у певній структурі з розумінням, як це спрацює. І він не витрачає час на вивчення процесів агенції та роботи команди.

Тетяна Мокренко, CEO & founder MokCo

Я принципово не беру людей, які приходять з інших компаній і починають розповідати щось про «внутряки» того місця, де вони працювали. Або якщо вони починають розповідати щось погане про своїх колег та керівників.

Роман Геращенко, CEO & founder Sasquatch Digital

 Якщо люди пишуть звернення з форми на нашому сайті — нам вони ближче, ніж просто шаблонні листи з work.ua або rabota.ua

Мені дуже подобається позиція Тані. Я прихильник того, щоб виростити людину всередині, роздивитися потенціал, повірити в неї, дати можливість проявитися. Тоді працівник буде максимально ефективний. Але бувають такі моменти, коли прямо на вчора потрібен спец, і піти по інших агенціях — це наступний логічний крок, тим більше, якщо дивитися в бік агенцій рівних або рівнем нижче, вишукуючи тих фахівців, що переросли себе в цій агенції і шукають нові можливості. На питання, наскільки швидко виходить закрити позицію хантингом, я відповісти поки не готовий — хтось вигорів, когось переоцінили, хтось не поділяє наші цінності. «Свого» завжди складно знайти.

Тим людям, які хочуть потрапити в діджитал, я наведу як приклад таку внутрішню інформацію: якщо люди пишуть звернення з форми на нашому сайті — нам вони ближче, ніж просто шаблонні листи з work.ua або rabota.ua. Добре, якщо людина напише супровідний лист. Але коли вона зайшла до нас на сайт, знає наші кейси, називає клієнтів, говорить «Я стежу за вами, я хочу» — то цю людину ми вже точно почуємо і розглянемо позачергово. А якщо відмовимо, то так, щоб вона зрозуміла, що з нею не так і повернулася через якийсь час.

Володимир Чернер, CEO New Strategies Group

Хоча б рік досвіду на боці діджитал-агенції свідчить про те, що у людини є досвід, сформований і заточений винятково під наші завдання. А значить, якщо ми будемо порівнювати, наприклад, дизайнера, який працював у діджиталі, з дизайнером, який працював в «Епамі» або деінде, ми надамо перевагу дизайнеру, який працював у топовій діджитал-агенції. Тому що у нього є досвід, заточений під нашу спеціалізацію. Тому досвід роботи від одного року на боці діджитал агенції — це великий плюс, якщо ви шукаєте вакансію у таких самих діджитал-агенціях. Якщо ж людина попрацювала , наприклад, 3 місяці в Aimbulance або 6 місяців у Grape — це свідчить, що якось дивно все сталося. Мабуть, людина погано себе показала, або директори до неї якось погано поставилися, і відразу виникають питання і страх розглядати такого кандидата.

Повертаючись до тих методів, які ми використовуємо для пошуку співробітників:

01.

Найперше, це ресурси хедхантингу, пошуку роботи: work.ua, rabota.ua, HeadHunter — створюєш резюме, збираєш вакансії, знайомишся. Якщо зацікавила вакансія, людина відповіла, у вас, як у тіндері, стався метч, ви проводите співбесіду і далі, можливо, щось виходить.

02.

Друге — це агенція, пройтися по директорах, дізнатися, можливо, якісь контакти, хтось може поділитися, порекомендувати когось, або просто подивитися на сторінки агенцій, може, когось захантити, не буду цього приховувати.

03.

Третє — це сарафанне радіо, в наших співробітників завжди можна спитати, можливо, когось порекомендують, і як виявляється, це найдієвіший спосіб, принаймні у нас в агенції. Напевно, вісім з десяти працівників знайдені таким шляхом.

Володимир Галіка, managing partner NGN.agency

Для нас найбільш робочий інструмент — це рекомендації всередині агенції або від колишніх співробітників. При цьому, на певну позицію я шукатиму людину з агентським досвідом, тому що не можу дозволити собі її навчати на позиції хеда або сеньйор-посаді.

На мідл-рівень я шукаю кандидатів, які працювали на малий бізнес або в маленьких агенціях і вели трьох-чотирьох клієнтів малого бізнесу. З однією умовою — вони повинні чітко зрозуміти, чого хочуть, що у них виходить, що ні. У мене є зараз кілька працівників, які прийшли саме з таких напрямків, і вони говорили: я там не тільки писав пости, але ще й обробляв дзвінки, робив дизайн тощо. Людина зрозуміла, що їй робить боляче, що радує і що дійсно подобається. Таку людину я візьму з величезним задоволенням. Вона буде мотивована і заряджена, тому що вже чітко розуміє, чого хоче.


Про “розкачку” на новому місці

Роман Геращенко, CEO & founder Sasquatch Digital

Зазвичай притирання триває місяць-два, але іноді все зрозуміло і за декілька днів. Наприклад, людина була милою на співбесіді, рекомендацію отримала хорошу, а виявилася токсичною. Просто на попередньому місці це було нормою.

Тетяна Мокренко, CEO & founder MokCo

Класний спеціаліст для мене — вміє відповідати не тільки за свою роботу, але й за свою команду. У нього прокачаний рівень відповідальності, що він може взяти її й за інших людей. Якщо ми говоримо про креаторів — людина сама себе прокачує та постійно приносить щось нове. Коли я можу надихатися та вчитися в них.

Це базується на тому, що людина може самовдосконалюватися. Вона може працювати із критикою. У МоkСо випробувальний термін може закінчитися тоді, коли людина прийде та аргументує, що вже готова. У мене в команді є хед, який минулого року випустився з універу. Важливо, щоби людина кожного року брала нову висоту. Круті спеціалісти мають чітке розуміння, що в команді вони можуть зробити більше.

Володимир Чернер, CEO New Strategies Group

Кожен другий на співбесіді говоритиме, що він любить працювати і розвиватися, бачить себе через 5 років у професії, готовий швидко навчатися, якщо потрібно — перепрацьовувати тощо. Але так говорить кожен другий.

Я дивлюся на:

  • Те, як людина вміє працювати з інформацією, з простором навколо себе. Як вона вміє систематизувати і впорядковувати інформацію. Наприклад, чи ставить вона в копію листів усіх адресатів, якщо вони до цього стояли в листі, або як вона називає тему листа або файлики з документами.
  • Внутрішній стрижень. Якщо людина морально слабка, ми її не візьмемо, бо вона не витримає темп агенції.
  • Уміння брати відповідальність на себе, бути лідером там, де це потрібно.
  • Енергійність. Кількість енергії у людини — теж важлива.
  • Доброчесність. Ми дуже багато часу приділяємо відсутності токсичності в нашому колективі.


Про ейджизм у діджиталі

Тетяна Мокренко, CEO & founder MokCo

Якщо дивитися об’єктивно, то в нашій сфері існує ейджизм. Він не стільки зумовлений нами як директорами агенцій, як зумовлений сферою.

Якщо людина, умовно, у віці, вона одразу хоче велику ЗП в агенції, але вона не має відповідного досвіду та кваліфікації. Ми за її скіли не можемо дати таку ЗП, і тут починається такий дисонанс. Мій партнер — йому за 40. У нас шеф-дизайнеру 34-35, у нас були люди близько 40. Питання у хард-скілах. Люди приходять з інших сфер, але вони не готові починати з тих зарплат, які пропонуються для нових спеціалістів.

Володимир Галіка, managing partner NGN.agency

Переважна більшість резюме приходить від молодих людей, які виросли в діджитал-середовищі. У нас є успішні історії зі співробітниками від 18 років, а на деяких позиціях працювали люди і за 40 років. Є кілька коректорів на ринку, яким під 60, і вони всім подобаються.

Я готовий брати людину будь-якого віку, це ж саме стосується гендеру й будь-яких інших характеристик.

Володимир Чернер, CEO New Strategies Group

Ейджизм є у всіх на відборі фахівців, давайте не будемо кривити душею.

Якщо шукають людину на позицію мідла, навряд чи HR буде дивитися на кандидатів, яким 18-19 років, навіть якщо вони рік пропрацювали в діджитал-агенції. Просто тому, що він боятиметься, що людина не відповідатиме очікуванням. Чим це зумовлено?

  1. Різницею у віці на керівних позиціях. Дуже часто на позиціях акаунтів — люди по 25 років. І кожен керівник буде замислюватись: а як вони уживатимуться з людиною, яка буде старша або дуже молодша? Чи буде людина зі своїми усталеними моральними принципами слухатися людину, молодшу за себе? Тому людям старшого віку складніше потрапити в професію, почавши з позиції джуна, а людям молодшого віку — потрапити на позицію вищу, ніж джун.
  2. Відповідність очікуванням. Існує страх того, що доросла людина хотітиме велику зарплату на початковій посаді і менше долучатиметься до процесу через наявність сім’ї або більшої кількості особистих невідкладних справ. Навіть якщо ви все це обговорили і потиснули одне одному руки, страх цього всього однак лишається. Не факт, що так і буде, але ніхто не стверджує зворотне.

Якою повинна бути бізнес-орієнтованість: в бік агенції чи на клієнта?

Володимир Галіка, managing partner NGN.agency

Агенція має бути прибутковою. Це обов’язок перед командою і перед клієнтом. Ми не прогинаємось в умовах і грошах, ми не опускаємо рівень якості і рівень реалізації за будь-якої суми.

На мій погляд, узяти проєкт, який не вписується в бізнес-модель — це, перш за все, нашкодити самому клієнту. Навіщо йому партнер, який ледве зводить кінці з кінцями, постійно в стресі, постійно «кровоточить» кадрами, перевантажений тощо. Який результат дасть така агенція? Як така економія позначиться на реальних доходах самого клієнта? Правильне завдання і правильна ціна за виконання цього завдання — це запорука успіху для всіх, і для агенції, і для клієнта.

Тетяна Мокренко, CEO & founder MokCo

Чим більше заробляє клієнт, тим більше він готовий інвестувати у наші послуги. Для нас клієнт — першочерговий.

Роман Геращенко, CEO & founder Sasquatch Digital

Історія бізнесу — історія про прибуток. Клієнт — на чолі всього, а відносини з ним дозволяють існувати агенції та інвестувати. Бізнес — це історія про взаємини з клієнтом і, як наслідок, про нас. Тих, хто стоїть по інший бік екрану. Тому без балансу тут не обійтися.


Підтримай нас на Patreon!

 Donate

Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень