fbpx
Зсередини

12 правил успішного ведення Instagram

Поради від Ірини Виговської та Надії Самаріної
Коротенко Оля, 02.09.2020

Щоб успішно вести бізнес, будувати бренд, комунікувати з аудиторією, продавати, потрібен Instagram. Нині Instagram — невід’ємна частина життя для більшості, а також дієвий інструмент для розв’язання особистих та бізнес-завдань.

Що варто враховувати, коли ведете Instagram — чи то бізнес-акаунт, чи особисту сторінку, — розбираємо разом з лекторками Instagram Workshop у Bazilik School.


Ірина Виговська,
копірайтерка, райтерка, PR, SMM-менеджерка, лекторка Instagram Workshop у Bazilik School
Надія Самаріна,
спеціалістка з візуальних комунікацій та маркетинг-стратегій, дизайнерка, артдиректорка, лекторка Instagram Workshop у Bazilik School


1.

Визначте tone of voice бренду

Tone of voice — це тональність, якої дотримується бренд у комунікації зі своєю аудиторією. Ця тональність відіграє важливу роль: дає змогу комунікувати з аудиторією “однією мовою”, знаходити контакт, доносити цінності бренду та виділятися з-поміж конкурентів. Tone of voice допомагає заявити про себе аудиторії, налагодити емоційний зв’язок, запам’ятатися й підвищити довіру.


2.

Розробіть стратегію

Стратегія дає змогу якомога ефективніше використовувати наявні ресурси. Вона допоможе обрати методи просування, які у вашому випадку працюватимуть найкраще, підкаже, з якою швидкістю та куди вам потрібно рухатися.

Стратегія визначає місію бренду, цільову аудиторію, цілі створення сторінки в соцмережі тощо. Без стратегії у вас не буде чіткого розуміння, що постити, як комунікувати, як просувати сторінку.

Надія Самаріна: 

Без стратегії можна створити акаунт, але вийти на успішний результат буде складно. Тому що це чіткий план вашого маршруту, який не дає загубитися на шляху до мети.

Щоб грамотно прописати стратегію, потрібно вміти визначити свою цільову аудиторію, створити портрет цільового персонажа, розбиратися в архетипах брендів, знати, які існують методи просування та які з них обрати для конкретного бренду.


3.


Оформіть шапку профілю

Аватар і шапка профілю — це перше, що бачить людина, яка заходить до вас на сторінку. За ними складають перше враження. Частково саме від шапки — короткого опису — залежить, залишиться користувач на вашій сторінці чи одразу піде.

Під час першого контакту з профілем людина швидко сканує очима текст шапки й виокремлює деталі. Її мета — зрозуміти, чим виділяється сторінка, і отримати причини залишитися тут (або піти). Саме завдяки шапці приймають перше рішення про те, чи відповідаєте ви очікуванням і чи варто витрачати на вас час.


4.

Складіть контент-план

Щоб не виникало проблем з ідеями для постів, а контент із неструктурованого набору тем, думок і сюжетів перетворився на чіткий стратегічний інструмент, потрібен план публікацій. Він працюватиме на ваші потреби й допомагатиме досягати цілей в Instagram.

Контент-план важливо складати як для комерційних, так і для особистих акаунтів.

Ірина Виговська:

Контент-план потрібен завжди — для організації власного контенту. Це, так би мовити, структура. Для персонального бренду не працює контент-план у форматі “я заготував тексти й фото заздалегідь і публікую за календарем”.

Персональний бренд і людина, яка за ним стоїть, мають бути гнучкими. Тут я б радила контент-план у форматі рубрик. Ви прописуєте головні теми, на які можете говорити в межах свого персонального інстаграм-медіа, і регулярно чергуєте ці теми.


5.

Ретельно продумуйте візуальну складову

Важливо, щоб профіль був гармонійним і продуманим. Завдяки гарному віжуалу користувач швидше підпишеться на акаунт, навіть без детального перегляду.

Працюйте над зовнішнім виглядом профілю: визначте загальний настрій, кольорову палітру, зрозумійте, чи поєднуються фото, чи хочеться їх розглядати.

Гарний Instagram-профіль потребує часу, планування і дизайнерського бачення. Але якщо знайти те, що відображає ваш стиль, і дотримуватися цієї лінії, то продумувати віжуал буде простіше.



6.

Пишіть тексти

Ірина Виговська:

Тексти важливі не лише в Instagram. Текст — це думка, оформлена в слова. В Instagram, який передусім, без сумніву, є візуальною соцмережею, тексти можуть доповнювати зображення, розширювати зміст, доносити важливе.

Фото без підпису теж будуть лайкати. Але, по-перше, алгоритм любить, коли всі поля допису заповнені (є фото, геолокація і текст), а по-друге, і головне, текст — це зміст. Статистика та дослідження свідчать, що підписи під публікаціями з року в рік стають усе довшими і їх читають.


7.

Грамотно оформляйте тексти

Написати цікавий текст — це лише частина успіху. Не менш важливо оформити його так, щоб було зручно читати. Навіть глибокий за змістом, цікавий текст мало хто візьметься читати, якщо він написаний суцільним довгим “полотном”, без абзаців, або якщо в ньому забагато смайлів.


8.

І стрічка, і сторіз — важливі

Ірина Виговська:

Не можна виділити щось одне: стрічка або сторіз. Важливо і те, й інше, але сторіз переважають. Ще наприкінці 2019-го у тренд-репортах писали, що кількість постів у стрічці зменшується, натомість зростатиме кількість сторіз. І зараз ми бачимо це на власні очі. Люди більше публікують і більше дивляться саме історії — вони стали новим телевізором.

Утім, якщо йдеться про сторінку бренду, потрібно публікувати й те, й інше. Пропорцію слід визначати, беручи до уваги вподобання й реакції своєї аудиторії. Але я б не рекомендувала “забивати” на якийсь із каналів — і стрічка, і сторіз важливі. Один меседж можна подати по-різному там і там. Тож два канали в Instagram — великий бонус для бренду.

Надія Самаріна:

Користувачі почали рідше постити публікації у стрічку — вона стала архівом для яскравих фотоспогадів, а справжнє життя перейшло в сторіз. Сторіз — формат, який набуває все більшої популярності в соцмережах. Саме там можна без обмежень ділитись усіма моментами за день: смішними, чесними, яскравими або безглуздими. І це прямо пропорційно впливає на ваш бренд: в аудиторії виникає тісніший контакт з вами, як наслідок — більше довіри й прихильності.


9.

Комунікуйте зі своєю аудиторією

Коли ведете Instagram-сторінку, варто бути людиноорієнтованим. Будьте дружелюбними, відкритими до комунікації, спілкуйтеся зі своєю аудиторією. Дізнавайтеся, про що їй цікаво читати, збирайте зворотний зв’язок. Реагуйте на коментарі та не залишайте повідомлення в діректі без відповіді. Комунікація з аудиторією значно підвищує довіру до вашого бренду. До того ж людям важливо відчувати залученість у процес та причетність до чогось.



10.

Відстежуйте статистику

Складно працювати ефективно, якщо не відстежуєш результати. Статистика в Instagram якраз допомагає оцінити ефективність, а також визначати цільову аудиторію, тестувати нові підходи, отримувати фідбек, складати звіти й обирати публікації для промо.


11. 

Не забувайте просувати сторінку

Для того, щоб більше людей дізналися про вас або про ваш бренд, потрібно просувати профіль. Є кілька основних видів просування: таргетована реклама, залучення інфлюенсерів, партнерство та UGC. У просуванні, як і в інших завданнях вашого профілю, украй складно без чіткого розуміння цілей та цільової аудиторії.


12.

Визначте свій “золотий час” для постингу

Ірина Виговська:

Немає загального найкращого часу для постингу. Тобто не можна сказати, що в понеділок о 9-й ранку потрібно постити, а в середу — не варто. На видачу у стрічці впливає значно складніший алгоритм, аніж просто час, у який ви опублікували допис. Але для кожного окремого бренду можуть бути свої “золоті години”, визначити їх можна лише аналізуючи.

Наприклад, візьмемо сторінку школи комунікацій Bazilik. Тут говорять про навчання й освіту, і навряд цей контент буде актуальним у п’ятницю ввечері, коли люди п’ють ігристе на терасах. Але такі міркування працюють конкретно для цього контенту. Водночас пост про вечірку, тур у Карпати або вільні місця на манікюр у п’ятницю ввечері якраз можуть “зайти”. Тож, для того аби знайти свій “золотий час”, потрібно експериментувати.


Дізнатися більше про тонкощі ведення Instagram можна на Instagram Workshop від Іри Виговської, Наді Самаріної та Насті Федоренко.

Цей воркшоп для тих, хто хоче використовувати Instagram як медіамайданчик для особистого блогу чи комунікації бренду.

Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень