fbpx
Slow news

У київських ресторанах подаватимуть «найціннішу страву світу»

Продукти для неї вирощені на розмінованих полях Миколаївщини
Кірста Олена, 23.10.2024

З 21 жовтня до 5 листопада 2024 року в декількох київських ресторанах гостям пропонуватимуть унікальний комплімент: овочеву закуску, створену з продуктів, вирощених на розмінованих полях Миколаївської області.

Ця страва має особливу цінність, адже її інгредієнти отримані на територіях, які ще донедавна були заміновані внаслідок війни, розповіли ініціатори проєкту. Для того, щоб фермери Миколаївщини могли повернутися до роботи на своїх полях, було залучено саперів, спеціальне обладнання та міжнародних партнерів, а результатом спільної праці стали 6000 га розмінованих полів в області.

«З початку повномасштабного вторгнення до 30% території України було заміновано. Сьогодні цей показник — 23%. Уже вдалося повернути в користування майже 35 тисяч км², що за площею перевищує територію Бельгії. На частині цих земель уже вирощують зерно та овочі, які потрапляють на полиці магазинів та до страв у ресторанах», — розповіли у пресслужбі проєкту.

У межах ініціативи команда проєкту прагне наголосити на важливості розмінування земель не лише для України, а й для глобальної продовольчої безпеки.

Страву розробила шеф-кухарка та волонтерка Ольга Мартиновська в межах проєкту Soul of Soil («Душа землі»). Цей проєкт є спільною ініціативою ПРООН та Мінекономіки України, що покликана привернути увагу до проблеми забруднення українських земель мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Ольга, яка родом із Миколаївщини, особисто відвідала місцеві фермерські господарства та надихнулася їхніми історіями мужності:

«Якою ціною, на які ризики йдуть люди для того, щоб виростити зерно, щоб я потім приготувала паляничку! Неможливо скласти ціну цьому хлібу, тому що це — ціна життя», — розповіла шеф-кухарка.

У межах ініціативи організатори також створили бокси з «найціннішою стравою світу». До комплекту входять чотири лляні серветки з вишитими колосками, виготовлені соціальним підприємством «Моїм.Рідним». Ці бокси презентували головам міжнародних делегацій на Міжнародній конференції з протимінної діяльності в Україні (UMAC2024) як символ важливості відновлення українських земель.

Гості ресторанів «Бути Sofie» та «Odesa» можуть скуштувати страву та поділитися враженнями в соціальних мережах під хештегом #SoulOfSoil.

Читайте також у рубриці Slow news
У Києві відкрили банерну виставку «Герої наших вулиць»
Її присвятили пам’яті захисників, на честь яких перейменували вулиці в українських містах
Meta повертає на платформу технологію розпізнавання облич
Це допоможе боротися з шахрайством і відновленням заблокованих акаунтів
У книгарні Сенс відбудеться зустріч з воєнною фотографкою Юлією Кочетовою
Мисткиня розповість про власний досвід воєнної журналістки та свій проєкт «Війна — це особисте»
У Києві презентували путівник «Шлях ветерана»
Практичний довідник для ветеранів та їхніх родин містить підказки для розв’язання правових проблем
Українські підлітки розробили гру-квіз про деколонізованих художників
У ній розповідають про вкрадену культурну спадщину та ближче знайомлять з творчістю видатних митців
Інші статті за темами
Slow news
News
Slow news
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень