fbpx
Slow news

Вийшов трейлер біографічного фільму «Малевич»

Стрічка розповідає про про життєвий і творчий шлях Казимира Малевича
Кірста Олена, 18.10.2024

Державне агентство України з питань кіно оприлюднило перший офіційний трейлер біографічного фільму «Малевич», який зняла режисерка Дар’я Онищенко. Цей фільм розповідає про життєвий і творчий шлях Казимира Малевича, одного з ключових діячів авангардного мистецтва та засновника супрематизму.

Стрічка стала результатом міжнародної — українсько-сербсько-італійсько-швейцарської — копродукції. Вона розкриває невідомі сторінки біографії художника, зосереджуючи увагу на його зв’язку з Україною.

Малевич, якого часто асоціюють із російським авангардом, у своїй творчості значну роль відводив українському народному мистецтву та історії.

Прем’єра в Україні запланована на 1 листопада і відбудеться в межах Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» у секції «Українські прем’єри». Після фестивалю фільм вийде у широкий прокат навесні 2025 року.

Фільм було створено за підтримки Держкіно та Фільм Центру Сербії, а робота над проєктом розпочалася ще у 2020 році, до початку повномасштабної війни. За словами Дар’ї Онищенко, цей фільм спочатку задумувався як спроба показати світовій аудиторії «українського Малевича» та підкреслити його зв’язок із природою й культурою України.

«Після початку повномасштабного вторгнення у нас спочатку скасувались зйомки, потім перенеслись, і фільм набув зовсім іншої актуальності. Я, як режисерка та сценаристка, під іншим кутом подивилась на цю історію… Для мене очевидними стали історичні паралелі, які були в той час, коли жив Малевич, і те, що відбувається зараз. Весь період Голодомору, якому Малевич присвятив свої роботи, і новий геноцид, який ми бачимо зараз», — розповіла режисерка в коментарі Укрінформу.

Казимир Малевич — художник, якого світ знає передусім за його культовий твір «Чорний квадрат». Утім, його творчість та світогляд були глибоко пов’язані з Україною. Малевич неодноразово звертався до української тематики у своїх роботах та надихався народним мистецтвом. Він також відобразив у своїх картинах трагедію Голодомору, який вразив український народ у 1930-х роках.

Читайте також у рубриці Slow news
Українське проєкційне шоу United in Light перемогло на фестивалі в Німеччині
Світлове шоу показали на Бранденбурзьких воротах
Glovo додає у свій застосунок функції соціальних мереж
Компанія сподівається, що клієнти частіше робитимуть замовлення та відкриватимуть для себе нові заклади
Кампанія Beyond Ceilings закликала подолати «скляну стелю» для жінок
Привертають увагу до невидимих бар’єрів, що заважають жінкам реалізувати свій потенціал у багатьох сферах
Оголосили переможців премії кінокритиків «Кіноколо»
Головний тріумфатор церемонії — стрічка «Сірі бджоли» Дмитра Мойсеєва
Агенції Taktika та twid випустили нові шрифти
Прагнуть підтримати розвиток української типографії та стимулювати процеси культурної деколонізації
Інші статті за темами
Slow news
News
Slow news
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень