fbpx
Slow news

Відбувся форум, присвячений діяльності Лінії психологічної підтримки для чоловіків

Говорили про важливість ментального здоров’я чоловіків в умовах війни
Кірста Олена, 10.10.2024

У Києві відбувся форум «Ментальне здоров’я чоловіків в Україні: як Лінія психологічної підтримки 2345 реагує на виклики війни», присвячений другій річниці діяльності Лінії підтримки.

Цей проєкт було створено за ініціативи UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за підтримки уряду Великої Британії та у співпраці з ГО «Інноваційні соціальні рішення». Головною метою форуму було висвітлити критичні аспекти, пов’язані з підтримкою ментального здоров’я чоловіків в умовах війни.

«Потребу в психологічній підтримці чоловіків, що є важливим складником попередження гендерно зумовленого насильства, ми бачили ще до війни. Війна лише посилила психологічне навантаження на населення і, зокрема, на чоловіків. Це спонукало нас до більш активних дій, і ми створили гарячу телефонну лінію підтримки для чоловіків у жовтні 2022 року. Відомо, що чоловіки менше звертаються по допомогу, особливо психологічну. Бо є хибні стереотипи, що чоловік завжди сильний, повинен мати відповіді на всі запитання й сам розбиратися з усіма проблемами», — розповів Павло Замостьян, заступник представника UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

Під час заходу обговорювали важливі питання координації зусиль державних та громадських інституцій для підвищення рівня культури турботи про ментальне здоров’я чоловіків.

Серед ключових спікерів форуму були відомі лідери думок та спортсмени, серед яких Олександр Терен, Олександр Педан, Богдан Ядов та Жан Беленюк. Вони поділилися власним досвідом подолання психоемоційних викликів та розповіли про те, як їхній психологічний стан впливає на повсякденне життя та професійну діяльність.

«”Без золота не повертайся”, — це чують усі спортсмени, які готуються до змагань. Тому етап емоційного вигоряння починається ще до змагань, адже від нас очікують гідних результатів. І це велика відповідальність, особливо коли ти готуєшся до Олімпіади. Тренер нас мотивує ходити до психолога, але поки не у всіх є чітке розуміння, навіщо це потрібно. Адже спортсмени звикли орієнтуватись на своє фізичне здоровʼя. Тому відвідування психолога не дуже активні, але є тенденція до поліпшення, і спортсмени починають більше звертати увагу на своє ментальне здоровʼя», — поділився олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби Жан Беленюк.

За словами представників Лінії психологічної підтримки 2345, за два роки роботи було опрацьовано понад 21 000 звернень від українських чоловіків. Найпоширенішими запитами стали проблеми емоційного характеру, складнощі в стосунках та зайнятості, проблеми залежностей, домашнє насильство, а також проблеми, пов’язані з військовими діями (серед яких страх перед мобілізацією, втрата життєвих орієнтирів тощо). Зокрема, 53% звернень стосувалися тривожних розладів, депресій та неконтрольованого гніву.

Фахівці зазначають, що особливо почастішали звернення від військових та ветеранів, які зіткнулися з проблемами адаптації та почуттям провини. Лінія 2345 також перенаправляє чоловіків до гендерно трансформаційних просторів «ТатоХаб», де вони можуть отримати підтримку у питаннях відповідального батьківства.

Звернутися на Лінію психологічної допомоги можна за номером 2345. Дзвінки безплатні, а служба працює щоденно з 8-ї ранку до опівночі.

Читайте також у рубриці Slow news
Вийшов трейлер біографічного фільму «Малевич»
Стрічка розповідає про про життєвий і творчий шлях Казимира Малевича
Українське проєкційне шоу United in Light перемогло на фестивалі в Німеччині
Світлове шоу показали на Бранденбурзьких воротах
Glovo додає у свій застосунок функції соціальних мереж
Компанія сподівається, що клієнти частіше робитимуть замовлення та відкриватимуть для себе нові заклади
Кампанія Beyond Ceilings закликала подолати «скляну стелю» для жінок
Привертають увагу до невидимих бар’єрів, що заважають жінкам реалізувати свій потенціал у багатьох сферах
Оголосили переможців премії кінокритиків «Кіноколо»
Головний тріумфатор церемонії — стрічка «Сірі бджоли» Дмитра Мойсеєва
Інші статті за темами
Slow news
News
Slow news
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень