fbpx
Slow news

На Венеційській бієнале покажуть оперу про підрив Каховської ГЕС

Український павільйон цьогоріч наголошує на катастрофічних наслідках війни для екології та суспільства
Кірста Олена, 04.10.2024

26 жовтня на 60-й Міжнародній художній виставці Венеційської бієнале буде представлена сучасна опера GAIA-24. Opera del mondo від українських композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка. Вистава завершить публічну програму українського павільйону, організовану Українським інститутом.

Про це повідомили на сторінці Opera Aperta у фейсбуці. Сюжет опери базується на трагічних подіях, пов’язаних з підривом Каховської ГЕС 6 червня 2023 року, що стало екологічною катастрофою для України. В основі музичного перформансу — відсилання до Гаї, давньогрецької богині Землі, та гіпотези про Землю як живий організм. Цю гіпотезу вчені запропонували в 1980-х роках. Вона передбачає, що Земля здатна саморегулюватися, а руйнування екосистеми може призвести до масштабних наслідків.

«У межах публічної програми Українського павільйону на 60-й Венеційській бієнале, присвяченій темам Землі та Води, GAIA-24. Opera del mondo замкне коло теоретичних розмислів про екологічні катастрофи, забруднення води та повітря, міграція, вимушене переміщення, нерівність у продовольчій безпеці», — йдеться в повідомленні.

Опера GAIA-24 — це синтез ландшафту, людського тіла й театральної сцени, які перетворюються на відкритий музично-театральний процес, що поєднує в собі ритуали та рефлексії на тему глобальних екологічних проблем. Творці вистави також використають на сцені гучні електронні звуки, сцени оголення та стробоскопічне світло.

Український павільйон на бієнале у 2024 році зосереджує свою програму навколо тем екологічних катастроф, забруднення води та повітря, міграційних процесів і продовольчої нерівності. GAIA-24 закриває цикл роздумів про ці глобальні виклики, акцентуючи увагу на катастрофічних наслідках війни для екології та суспільства.

Читайте також у рубриці Slow news
Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень