fbpx
Slow news

МОН упроваджує зміни до шкільного предмета «Захист України»

Відтепер учні навчатимуться без гендерного поділу
Кірста Олена, 03.10.2024

Міністерство освіти і науки України ухвалило новий Порядок поділу класів на групи під час вивчення предмета «Захист України» — тепер учнів і учениць 10–11 класів не розподілятимуть на групи за статтю, як це було раніше.

З початку нового навчального року в українських школах стартують важливі зміни у викладанні предмета «Захист України». Тепер цей предмет вивчатимуть не лише учні, а й учениці. Замість гендерного поділу групи формуватимуть за кількістю осіб: від 8 до 15 у кожній групі.

Ці зміни стали можливими завдяки ухваленню Закону № 3724-IX Верховною Радою України. Мета цього закону — скасувати стереотипні підходи до викладання й дати учням рівний доступ до важливих навичок незалежно від статі. Законотворці переконані, що це допоможе молоді здобути ключові вміння для самозахисту та оборони. Зміна підходу до формування груп дасть змогу вчителям більше зосередитися на практичних заняттях, а учні матимуть можливість опанувати необхідні навички ефективніше.

Програма «Захист України» впродовж 2024–2026 років зазнала істотних змін: модельна навчальна програма впроваджується в межах всеукраїнського педагогічного експерименту. Заклади освіти, що досі викладають за старою програмою, поступово переходять на нові стандарти. Оновлена програма складається з 10 модулів, що зосереджуються на практичних навичках, таких як:

  • домедична допомога;
  • тактична медицина;
  • навички роботи з безпілотниками та сучасними засобами радіозв’язку.

Навчання за новими стандартами

Важливою новацією стане зміна формату навчання. Замість традиційних 45-хвилинних уроків раз на тиждень учні братимуть участь у заняттях, які триватимуть цілий день один раз на місяць. Це дасть змогу учням заглибитися в матеріал, а вчителям — краще організувати практичні заняття. Для цього в громадах створять спеціальні навчальні осередки, які об’єднуватимуть учнів із кількох шкіл та забезпечуватимуть їх доступом до сучасного обладнання.

У МОН додають, що з 2027 року оновлена програма «Захист України» стане основою для профільного вивчення. Учні зможуть обирати окремі модулі для поглибленого вивчення.

Читайте також у рубриці Slow news
Зумери-фрилансери активно використовують ШІ у своїй роботі
Компанія Freelancehunt підготувала аналітичне дослідження
ВООЗ спільно з TikTok показуватимуть користувачам контент про здоров’я
Корисні відеоролики підвищать рівень медичної грамотності людей
Стартувало щорічне опитування експертів комунікаційної індустрії 
Проаналізують основні тенденції і виклики в роботі піарників та комунікаційників
З’явилося подарункове видання «Київ. Неймовірні історії великого міста»
Воно розповідає історії міста та його мешканців
На Венеційській бієнале покажуть оперу про підрив Каховської ГЕС
Український павільйон цьогоріч наголошує на катастрофічних наслідках війни для екології та суспільства
Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень