fbpx
Slow news

На Київщині з’явиться мозаїка за мотивами трипільської культури

Митці оформлять фасад нового ТЦ в місті Українка
Кірста Олена, 03.10.2024

У місті Українка на Київщині розпочався новий мистецький проєкт, який передбачає створення унікальної мозаїки на фасаді торговельного центру «Треполь».

Цей проєкт реалізують під кураторством художниці Анастасії Лелюк. Мозаїка не лише прикрасить будівлю, а й сприятиме збереженню культурної спадщини та популяризації монументального мистецтва. Дизайн мозаїки натхнений культурою трипільської цивілізації, що існувала в V-IV тис. до н. е. на території сучасної України.

«Моєю мрією та частиною художньої практики є збереження та відновлення мозаїчної спадщини, тож сподіваюся, цей проєкт зможе підсвітити необхідність для бізнесу зважати на культурну та мистецьку складову в своїй діяльності», — розповіла художниця Анастасія Лелюк.

Ідея мозаїки полягає у прагненні підкреслити важливість збереження монументального мистецтва та спадщини трипільської культури, від якої походить назва торговельного центру. Основою для дизайну мозаїки стали трипільські орнаменти та символи, які відображають історичний зв’язок регіону із цією стародавньою цивілізацією.

Значення мозаїки та матеріали

Мозаїка на торговельному центрі «Треполь» складатиметься з двох частин — основного фігуративного панно та менших орнаментальних елементів. Для її створення будуть використані екологічно чисті матеріали: керамогранітна плитка, натуральне каміння та інші стійкі природні ресурси.

«Культура є критично важливою для держави, народу та нації, і працювати з нею непросто. В історії України меценатство й підтримка митців завжди відігравали ключову роль у розвитку культури. Тож, продовжуючи ці традиції, ми беремо на себе відповідальність створювати можливості для мистецьких проєктів. Адже під час війни особливо важливо розвивати культуру України», — зазначає Роман Саган, СМО Alterra Group, яка допомагає реалізовувати проєкт.

Проєкт реалізують за участю художників: Тамари Турлюн, Інги Леві, Ольги Чикало та Олександра Богомаза.

Роботи зі встановлення мозаїки розпочнуться 10 жовтня й триватимуть приблизно два місяці. Наразі завершився перший етап, у межах якого розробляли ескізи, складали бюджет та заготовляли матеріали.

Читайте також у рубриці Slow news
Зумери-фрилансери активно використовують ШІ у своїй роботі
Компанія Freelancehunt підготувала аналітичне дослідження
ВООЗ спільно з TikTok показуватимуть користувачам контент про здоров’я
Корисні відеоролики підвищать рівень медичної грамотності людей
Стартувало щорічне опитування експертів комунікаційної індустрії 
Проаналізують основні тенденції і виклики в роботі піарників та комунікаційників
З’явилося подарункове видання «Київ. Неймовірні історії великого міста»
Воно розповідає історії міста та його мешканців
На Венеційській бієнале покажуть оперу про підрив Каховської ГЕС
Український павільйон цьогоріч наголошує на катастрофічних наслідках війни для екології та суспільства
Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень