fbpx
Кейси

Як українські бренди зберігають і переосмислюють культурну спадщину

Брошка-нагорода з титану до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру, візерунки старовинних рушників на одязі та колекція, натхнена українськими мозаїками
Кірста Олена, 28.09.2024

В Україні активно впроваджують нові ініціативи, що сприяють збереженню історичної пам’яті та розвитку національного мистецтва. Від створення нагород, присвячених жертвам Бабиного Яру, до сучасних колекцій одягу, натхнених українською вишивкою та мозаїками, — культура продовжує жити та розвиватися. Зібрали кілька важливих прикладів у добірці.

Брошка-нагорода «Жива Пам’ять»

29 вересня 2024 року в Україні відзначатимуть День пам’яті жертв Бабиного Яру. Цього дня Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр» вперше вручатиме нагороду у вигляді брошки «Жива Пам’ять». Цю нагороду створив художник-ювелір Денис Музика. Її вручать тим, хто робить значний внесок у збереження пам’яті про трагедію Бабиного Яру.

Особливість цієї нагороди полягає в її дизайні. Виготовлена з титану, брошка символізує річні кільця дерева, що нагадують про тяглість історії та необхідність берегти пам’ять про страшні події минулого. Вона є нагадуванням про жахи Другої світової війни, щоб запобігти повторенню подібних трагедій.

«Бабин Яр став символом Голокосту, коли під час нацистської окупації було розстріляно понад 100 тисяч мирних жителів. Серед них євреї, українці, роми, військовополонені та інші. Ця трагедія десятиліттями замовчувалась, але сьогодні, завдяки таким ініціативам, як створення нагороди «Жива Пам’ять», ми продовжуємо говорити про важливість збереження історичної правди», — кажуть ініціатори проєкту.

Денис Музика зазначає, що його робота покликана зберігати пам’ять про страшні події минулого:

«Ця брошка символізує стійкість і силу пам’яті, яка ніколи не повинна згаснути».

Нагороду вручатимуть під час офіційних заходів 29 вересня, що ще раз нагадує про необхідність пам’ятати й ушановувати тих, хто постраждав під час нацистських репресій.

Денис Музика — український дизайнер та ювелір, що працює в напрямі contemporary jewellery. Його колекції прикрас були представлені на міжнародних виставках в Німеччині, Великій Британії, Італії, Франції, Іспанії, Румунії та Литві. До того, як стати ювеліром, він працював у сфері графічного дизайну. У 2013 році розпочав роботу як художник-ювелір у приватній майстерні та щороку створює нові колекції прикрас

Колекція «Спогадів взори» від Etnodim

Український бренд Etnodim презентував нову колекцію під назвою «Спогадів взори». Ця колекція зосереджена на переосмисленні українських рушників другої половини ХХ століття, їхніх барвистих візерунків і технік вишивки. Основним джерелом натхнення для колекції стали наївні та барвисті візерунки, які використовували жінки в середині ХХ століття.

Головним джерелом натхнення для цієї колекції стали народні рушники, які колись були оберегами й символами сімейної злагоди та добробуту. Творці колекції провели глибоке дослідження, звернувшись до музеїв, архівів і бібліотек. Зокрема, вони тісно співпрацювали з музеєм Івана Гончара та Національним музеєм декоративного мистецтва. Завдяки цьому вдалося відтворити автентичні орнаменти та кольорові схеми, які використовували українські жінки понад пів століття тому. Також бренд побував у музеї Людмили Дідук на Черкащині. Майже 50 років тому жінка почала збирати експонати та заснувала краєзнавчий музей.

Мисткиня розповіла, що в період другої половини ХХ століття орнаменти набули більш спрощеного та наївного вигляду. Майстрині надихалися всім, що оточувало їх у повсякденному житті: квіти на подвір’ї, домашні тварини, листівки.

Колекція «Спогадів взори» містить чоловічі та жіночі моделі одягу, які легко поєднуються між собою. Жіночі вироби мають виразні форми та сміливі колірні рішення, тоді як чоловічі моделі більш універсальні й належать до унісекс категорії. Бренд також експериментує з новими формами — зокрема, було представлено жакети, жилети та базові штани без вишивки.

В основі колекції лежить експериментальна техніка вишивки та оздоблення одягу. Використано аплікації, нашарування різних матеріалів і технік, що додає об’єму та глибини виробам.

«Об’ємна аплікація, нюансна асиметрія та нашарування різних технік вишивки й стилю – це наше втілення експериментальних технік оздоблення одягу та вихід за межі плаского візерунка. Кожен виріб з колекції демонструє багатогранність мистецтва вишивки», — коментують представники бренду.

Бренд Etnodim стверджує, що колекція «Спогадів взори» символізує зв’язок між минулим і сучасністю. Візерунки та орнаменти, які наші пращури використовували в українських рушниках, переосмислені для відображення сучасних реалій, коли люди, як і раніше, шукають у минулому джерела натхнення та стійкості.

Колекція «Втрачені мозаїки» від KSENIASCHNAIDER

Ще одним важливим внеском у збереження українського культурного спадку стала колекція «Втрачені мозаїки» (LOST MOSAICS) від бренду KSENIASCHNAIDER. Натхнена монументальними мозаїками українських художників Степана та Роман Кириченків, ця колекція підкреслює глибокі виклики, які переживає країна, а також надію на відродження.

«У світі, де мистецтво віддзеркалює суть наших часів, колекція SS25 від KSENIASCHNAIDER є пронизливим відображенням нинішнього моменту. Непохитний оптимізм Ксенії, натхнений монументальною мозаїкою Степана та Романа Кириченків, творами Людмили Ястреб та менш відомих митців з Миргорода та Сєвєродонецька, чудово проявляється в сукнях, топах та спідницях ручної роботи, відображаючи складні мотиви цвітіння квітів та мальовничих пейзажів», — йдеться в інстаграмі бренду

Таким чином, українські бренди продовжують активно інтегрувати народну культуру в сучасний контекст, демонструючи багатство та унікальність українського спадку через мистецтво та моду.

Читайте також у рубриці Кейси
Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень