fbpx
Slow news

Україна потребує перекваліфікації жінок та людей старшого віку

У Gradus Research провели дослідження
Кірста Олена, 27.09.2024

Gradus Research і Deloitte в Україні презентували результати дослідження на тему кризи людського капіталу та перекваліфікації жінок і людей старшого віку.

Україна вже зараз відчуває значний дефіцит робочої сили, що загострюється через повномасштабну війну та масову міграцію населення за кордон. Одним із можливих рішень, що може стабілізувати ситуацію на ринку праці, є перекваліфікація певних соціально-демографічних груп, зокрема жінок і людей старшого віку. Цю тему обговорювали на IX Форумі «Диригенти змін», де було презентовано результати експрес-дослідження від компаній Gradus Research та Deloitte в Україні.

Потенціал перекваліфікації жінок і старшого покоління

За даними дослідження, 73% українців уже мали досвід зміни професії, зокрема 79% опитаних віком старше 45 років. Це свідчить про готовність людей старшого віку адаптуватися до нових реалій ринку праці. Жінки також активно беруть участь у процесі перекваліфікації: 45% з них розглядають можливість опанування спеціальностей, які традиційно вважаються «чоловічими». Особливо це стосується мешканок західних, північних регіонів України та Києва.

Готовність українців працювати після пенсії

Цікаво, що 73% респондентів висловили бажання працювати навіть після досягнення пенсійного віку. Більшість із них планують залишитися у своїй поточній професії. Це важливий ресурс для ринку праці, оскільки досвідчені працівники можуть стати ключовою ланкою у зменшенні кадрового дефіциту.

Попит на нові знання та додаткову освіту

Третина опитаних (31%) щороку проходять додаткові навчальні курси, спрямовані на підвищення кваліфікації або опанування нової професії. Жінки та молодь найчастіше вдаються до такого навчання, прагнучи адаптуватися до змін на ринку праці. Це, за словами ініціаторів дослідження, свідчить про те, що освіта й перекваліфікація стають важливими елементами для подальшого професійного розвитку.

Хто ж повинен перекваліфіковуватись на традиційно чоловічі спеціальності?

За результатами опитування, половина респондентів (50%) вважає, що це мають бути жінки. Ветерани посіли друге місце з результатом 44%, за ними йдуть люди з інвалідністю (43%) та старше покоління (42%).

Тим часом рівень стресу й вигоряння серед українок продовжує зростати. Майже половина респонденток (45%) вказують на підвищений рівень стресу порівняно з минулим роком, тоді як 38% зізнаються, що почуваються більш емоційно виснаженими.

Дослідження проводила дослідницька компанія Gradus Research спільно з Deloitte Ukraine методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку Gradus. Вибірка відображає структуру населення міст з кількістю мешканців понад 50 тисяч віком 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном, за виключенням тимчасово окупованих територій та територій ведення активних бойових дій. Період проведення: 18 вересня 2024 року. Розмір вибірки: 1000 респондентів.

Читайте також у рубриці Slow news
Meta представила розумні окуляри Orion
Управління девайсом відбувається за допомогою голосових підказок і жестів
В Україні створили мінісеріал про дезінформацію
У ньому змодельовані життєві ситуації, які можуть бути близькі глядачам
Як українці об’єднуються заради тварин
Укрпошта випустила поштовий блок «Батальйон “Пухнасті”», а власники врятованих бездомних тварин долучаються до флешмобу
У 13 країнах Європи відбудеться благодійний забіг у темряві
Збиратимуть кошти на потреби українських захисників та медичне обладнання для військового госпіталю в Чернігові
БФ «Вдячні» випустив документальний фільм про медичну роту 67-ї ОМБр
У ньому показали роботу медичних евакуаційних екіпажів
Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень