fbpx
Slow news

Як за 6 місяців змінилися показники доходів українського бізнесу

У Promodo провели дослідження
Кірста Олена, 04.09.2024


Команда Promodo відстежує динаміку українського онлайн-ринку від початку повномасштабного вторгнення. Нещодавно агенція випустила нове дослідження з найважливішими цифрами за перше півріччя 2024 року.

За словами представників агенції, головний висновок, якого вони дійшли в ході дослідження — попри інфляцію та неконтрольовані зовнішні чинники, бізнес в онлайні стабілізується та продовжує активно боротися за свого користувача.

Методологія дослідження

Звіт відображає динаміку в 6 нішах на основі середньозважених показників у кожній з категорій. Вибірка — гравці з різним рівнем обороту. Порівнювали показники за перше півріччя 2023 року з аналогічним періодом 2024 року.

Згідно з результатами опитування, проведеного навесні цього року, український бізнес у середньому фіксує зростання дохідності на рівні 7,4% у гривнях. Дослідження Promodo в різних нішах в онлайні також підтверджує ці дані.

Електроніка

  • кількість користувачів у цій категорії у першому півріччі 2024 зросла в середньому на 14%. Однак проти показників 2021 року — просідає на 5%;
  • дохід у цій категорії у 2024 зріс на 7,5% в доларах та на 10% у гривнях. Це сталося внаслідок збільшення кількості покупців онлайн;
  • середній чек у доларах у 2024-му повернувся до показників 2021 року. Та якщо порівняти з аномально високим чеком у 2023 році, то він зменшився на 42%;

В агенції припускають, що таке зростання у 2023-му, найімовірніше, було повʼязано з великою кількістю покупок дороговартісної техніки.

  • рекламні бюджети зросли майже на 40% у доларах. Найбільший стрибок відбувся у першому кварталі 2024 року.

Продукти та алкоголь

За результатами дослідження, кількість покупок у цій категорії зросла вдвічі. Середньозважене зростання середнього чека за пів року в американській валюті становить 20%. А коефіцієнт конверсії проти минулого року збільшився на 48%.

Кількість покупців зросла на 37%, а середній чек на продукти та алкоголь у гривнях збільшився на 24%. Водночас рекламний бюджет бізнес-гравці цієї категорії збільшили майже вдвічі.

Одяг та взуття

Згідно з дослідженням, доходи бізнесів у цій категорії мінімальні й становлять 4% у гривнях і 2% у доларах.

За перше півріччя 2024 року кількість покупок у цій ніші зросла на 74%, проте середній чек у доларах просів на 24%. Водночас на 15% зросла кількість трафіку. В агенції пояснюють, що попит на ці товари в онлайні є, але через зменшення вартості кошика загалом це не надто позначилося на зростанні доходу.

Зоотовари

У першому півріччі 2024 року доходи в цій ніші зросли на 22% у гривнях і на 19% у доларах проти аналогічного періоду 2021 року. Середній чек покупок зоотоварів у гривнях зріс на 11%. За даними агенції, ця категорія продовжує зростати в онлайні третій рік поспіль.

Також на 37% у доларах збільшилися рекламні бюджети.

Загальні висновки команди Promodo свідчать про те, що в Україні стає більше онлайн-споживачів, адже покупці навчилися робити покупки в інтернет-магазинах.

«Онлайн-споживачів побільшало, проте не за рахунок збільшення кількості населення, а завдяки формуванню звички купувати в інтернет-магазинах. Тобто у загальному обсязі ритейлу вплив eCommerce зростає. Українці стали частіше замовляти різноманітні товари в онлайні, однак збільшення кількості замовлень лише в деяких нішах позначається на дохідності (зоотовари, продукти й алкоголь, ювелірні вироби) через зменшення середнього чека. Завдяки стрімкому зростанню в онлайні ніша зоотоварів зараз показує найсильнішу конкуренту боротьбу. Тенденція може торкнутися й ніші продуктів та алкоголю, але наразі цього ще не відбувається», — підсумовують у Promodo.

Також в агенції додають, що медіаінфляція присутня в кожній категорії і залежить від інтенсивності конкуренції. Прогнозують, що у 2024 вартість кліку може сягнути вищих показників, ніж у 2021 році.

Читайте також у рубриці Slow news
З’явився новий феміністичний проєкт «Жіночі студії»
Він розповідає про історію України через жіночий погляд
Молодь запрошують долучитися до інтелектуального волонтерства
Учасники програми викладатимуть шкільні предмети онлайн учням із прифронтових регіонів
У Києві відкрилась мультимедійна виставка «Поговори зі мною»
Її присвятили Дню усиновлення та цінності родини для кожної дитини
В Україні вперше навчатимуть професійних менеджерів культури
Слухачі можуть отримати грант на 45 000 грн для реалізації власної ідеї
Друкарня «Фактор Друк» відновлює роботу
Підприємство почало друкувати шкільні підручники
Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень