fbpx
Slow news

Роботи Марії Примаченко розмістили на вітринах ЦУМ Київ

Проєкт пропонує ближче познайомитись із творчістю мисткині
Кірста Олена, 04.09.2024

ЦУМ Київ у співпраці з благодійним фондом «Творча спадщина родини Марії Примаченко» і Національним музеєм декоративного мистецтва України розпочав осінній артсезон з демонстрації робіт художниці Марії Примаченко на вітринах універмагу.

У такий спосіб прагнуть ознайомити якомога більшу кількість людей з творчістю художниці-наївністки та українською культурою загалом.

Візитівкою Марії Примаченко були зображення фантастичних звірів. Однак, за словами ініціаторів проєкту, себе вона асоціювала з левом. Саме тому на першій вітрині розмістили її роботу «Зьвер Полєски» — автопортрет мисткині.

Друга вітрина знайомить з періодом у житті Марії, коли вона захоплювалася вишиванням. У цій вітрині поєднані квіти з її сорочки та з картини «Ой, ви коні». Ще на одній вітрині зображено рожеву піч, що символізує оселю художниці, в якій вона займалася творчістю та надихалася на створення нових робіт.

У вітринах ЦУМу можна побачити й розписані мисткинею тарелі, зооморфну скульптуру «Крокодил», а також репродукцію картини Примаченко «Мавпа-вершниця», що брала участь у виставці в Парижі, та інші роботи художниці.

«Марія Примаченко прожила дивовижне життя в оточенні фантастичних звірів, птахів, рослин і химерних людей. І залишила нам стільки загадок і скарбів, що вистачить на багато музеїв, вітрин, стін і книжок», — кажуть організатори проєкту.

Марія Примаченко — українська народна художниця, представниця «наївного мистецтва», якому характерні пласкі форми, чисті кольори та відсутність повітряної перспективи. Творчий злет художниці розпочався у 1936 році завдяки серії малюнків «Звірі з Болотні». Мисткиня була лауреаткою Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, також мала звання заслуженого діяча мистецтв УРСР.

Читайте також у рубриці Slow news
З’явився новий феміністичний проєкт «Жіночі студії»
Він розповідає про історію України через жіночий погляд
Молодь запрошують долучитися до інтелектуального волонтерства
Учасники програми викладатимуть шкільні предмети онлайн учням із прифронтових регіонів
У Києві відкрилась мультимедійна виставка «Поговори зі мною»
Її присвятили Дню усиновлення та цінності родини для кожної дитини
В Україні вперше навчатимуть професійних менеджерів культури
Слухачі можуть отримати грант на 45 000 грн для реалізації власної ідеї
Друкарня «Фактор Друк» відновлює роботу
Підприємство почало друкувати шкільні підручники
Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень