fbpx
Slow news

Яким українці бачать своє майбутнє та як змінюється суспільство

Дослідження Gradus Research до Дня Незалежності
Кірста Олена, 23.08.2024

Дослідницька компанія Gradus Research провела щорічне опитування українського населення. У ньому поцікавились, як громадяни оцінюють рівень життя в Україні, яким бачать своє майбутнє та вектор розвитку держави.

Згідно з дослідженням, українців продовжує об’єднувати спільний ворог та ​​відчуття приналежності до української нації. Серед чинників, що роз’єднують: політичні переконання, різні погляди на рішення керівництва країни, соціальний статус і рівень матеріальної забезпеченості.

Ставлення українців до іноземців

Ставлення українців до мігрантів з інших країн має позитивну тенденцію — це стосується як іноземців, що переїхали жити в Україну, так і тих, хто нині перебуває в Україні, щоб тут працювати.

Яким українці бачать своє майбутнє після перемоги

Понад 50% респондентів впевнені, що війна посилить обороноспроможність держави. Водночас відновлення інфраструктури українських міст учасники опитування вважають як можливостями, так і викликами. Більшість опитаних сподіваються, що після перемоги Україна матиме економічну підтримку світової спільноти й можливості застосувати набутий міжнародний досвід у розвитку країни.

Виклики, які чекають Україну після завершення війни

Серед викликів, які, на думку учасників опитування, Україні доведеться долати після завершення війни, називають економічне відновлення та необхідність відновлення зруйнованої інфраструктури, розвʼязання проблеми адаптації ветеранів, питання безпеки на деокупованих територіях тощо.

Яким українці бачать своє майбутнє

Згідно з дослідженням, попри складне життя у воєнний час, 61% опитаних громадян вірять, що в майбутньому зможуть жити краще. Цей показник тримається на тому ж рівні, що й до повномасштабного вторгнення рф.

«Подібні настрої спостерігаємо і в питанні, де українці бачать майбутнє своїх дітей — більше половини опитаних (55%) обирають Україну. І це на тлі повномасштабної війни та неймовірної кількості викликів, які вона створює. Для порівняння, у довоєнному 2021 році таких було 48%. Це ще раз доводить, що випробування зміцнюють нас як націю. І недарма суспільство вважає, що війна проявила найбільше дві риси характеру українців — сміливість та витривалість», — додає Євгенія Близнюк.

Додамо, що дослідження проведене методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку Gradus. Вибірка відображає структуру населення міст з кількістю мешканців понад 50 тисяч віком 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном, за винятком тимчасово окупованих територій та територій ведення активних бойових дій.

Читайте також у рубриці Slow news
З’явився новий феміністичний проєкт «Жіночі студії»
Він розповідає про історію України через жіночий погляд
Молодь запрошують долучитися до інтелектуального волонтерства
Учасники програми викладатимуть шкільні предмети онлайн учням із прифронтових регіонів
У Києві відкрилась мультимедійна виставка «Поговори зі мною»
Її присвятили Дню усиновлення та цінності родини для кожної дитини
В Україні вперше навчатимуть професійних менеджерів культури
Слухачі можуть отримати грант на 45 000 грн для реалізації власної ідеї
Друкарня «Фактор Друк» відновлює роботу
Підприємство почало друкувати шкільні підручники
Інші статті за темами
Slow news
News
Slow news
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень