fbpx
Slow news

На Хрещатику відкрили мініскульптуру «Прочитано»

Дві сині галочки символізують, що отримувач прочитав повідомлення в месенджері
Кірста Олена, 15.08.2024

У Києві відкрили бронзову мініскульптуру «Прочитано» — дві сині галочки, які сповіщають про те, що повідомлення у месенджері прочитали.

Її відкрили авторка проєкту «Шукай!» Юлія Бевзенко, скульптор Юрій Білявський та засновник книгарні «Сенс на Хрещатику» Олексій Ерінчак. Вони зазначили, що ця мініскульптура присвячена надії.

Фото:Facebook/Сенс
Фото:Facebook/Сенс

«Рідні пишуть військовим, військові – побратимам, діти – батькам на окупованих територіях, а всі разом – найдорожчим людям, які перебувають в особливо небезпечних зонах чи містах, які зазнали обстрілів. Мініскульптура присвячена всім, хто чекає на дві галочки довгими годинами або й нескінченними днями: нехай щоразу, коли хтось натискатиме на кнопку скульптурки і галочки світитимуться, сотні людей по всій країні бачитимуть бажаний статус «Прочитано» у своїх месенджерах», — розповіли на сайті проєкту «Шукай!».

Скульптура має кнопку — під час натискання на неї колір галочки змінюється. Юлія Бевзенко розповіла виданню «Вечірній Київ», що всі скульптури, які вони з командою встановлюють, мають глибокі сенси. Зокрема, нову мініскульптуру «Прочитано» присвячено надії.

Про важливість і символізм, закладений у ці дві галочки, а також почуття, які вони викликають, розповіла дружина Дениса Прокопенка, командира 12-ї бригади спеціального призначення «Азов» НГУ, Катерина Прокопенко.

«Жінка військового, який іде на завдання, чекатиме, поки він відповість. Жінки військовополонених та безвісти зниклих чекають, коли нарешті одна синя галочка посилиться іншою. Жінки загиблих до останнього, сподіваючись на помилку, чекатимуть на “прочитано”. “Галочки” — це про очікування. Ніколи не знаєш, коли одна галочка воззʼєднається з іншою, та коли “прочитане” від нього залишиться назавжди останнім», – каже Катерина Прокопенко.

Відшукати мініскульптуру «Прочитано» можна на фасаді книгарні «Сенс» на Хрещатику, 34. Вона містить QR-код, що веде на сторінку з історією скульптури.

Додамо, що «Шукай!» – це культурно-історичний проєкт, який розповідає історії Києва через бронзові мініскульптури. Наразі таких скульптур уже 44.

Читайте також у рубриці Slow news
З’явився новий феміністичний проєкт «Жіночі студії»
Він розповідає про історію України через жіночий погляд
Молодь запрошують долучитися до інтелектуального волонтерства
Учасники програми викладатимуть шкільні предмети онлайн учням із прифронтових регіонів
У Києві відкрилась мультимедійна виставка «Поговори зі мною»
Її присвятили Дню усиновлення та цінності родини для кожної дитини
В Україні вперше навчатимуть професійних менеджерів культури
Слухачі можуть отримати грант на 45 000 грн для реалізації власної ідеї
Друкарня «Фактор Друк» відновлює роботу
Підприємство почало друкувати шкільні підручники
Інші статті за темами
Slow news
News
Slow news
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень