fbpx
Slow news

Музей Сковороди на Харківщині відновили в онлайн-форматі

На платформі створили маршрут «Сковорода садівник», який розповідає про життя філософа
Кірста Олена, 08.08.2024

Працівники Національного літературно-меморіального музею імені Григорія Сковороди, що в Сковородинівці на Харківщині, створили онлайн-проєкт «Музей майбутнього». Тепер усі охочі можуть відвідати музей віртуально.

Після прямого влучання російської ракети у травні 2022 року музей Сковороди було повністю зруйновано, вціліла лише статуя філософа. Команда вирішила відновити його роботу в онлайн-форматі.

«Тепер цей музей — без часу і простору. Музей, що втратив форму, але не втратив змісту. Музей, що збереже ідеї, труди і мрії, погляди й настанови», – йдеться на сайті проєкту.

На платформі відтворили історію закладу впродовж останніх двох років, а також створили онлайн-маршрут «Сковорода садівник». У ньому в інтерактивній формі розповідають про життєвий шлях Григорія Сковороди та про дуб, під яким філософ полюбляв проводити вільний час. Це дерево також вціліло після російського ракетного удару 2 роки тому.

На сайті можна зробити передзамовлення на жолудь із цього дуба й виростити власне «філософське» дерево. Таку ідею музею запропонувала рекламна агенція R Agency.

«Щоби кожен, хто прийме цей дар, мав змогу створити власний музей Сковороди — місце для спокою, роздумів та зростання мудрості. Ми б хотіли, аби з кожним таким дубом, вирощеним із жолудя, розростався наш світ у тисячі “музеїв Сковороди”, де кожен знаходив би притулок для своїх думок, а душа – спокій і натхнення. Де не потрібна була б форма, адже є зміст», – кажуть ініціатори проєкту.

Організатори онлайн-музею додають, що впродовж серпня створять на сайті нові маршрути – «Сковорода друг» та «Сковорода серцелюб».

Нагадаємо, Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди в селі Сковородинівка заснували у 1972 році. Український філософ мешкав у цьому будинку й похоронений поряд із ним. 7 травня 2022 року російська ракета повністю зруйнувала музей.

Читайте також у рубриці Slow news
З’явився новий феміністичний проєкт «Жіночі студії»
Він розповідає про історію України через жіночий погляд
Молодь запрошують долучитися до інтелектуального волонтерства
Учасники програми викладатимуть шкільні предмети онлайн учням із прифронтових регіонів
У Києві відкрилась мультимедійна виставка «Поговори зі мною»
Її присвятили Дню усиновлення та цінності родини для кожної дитини
В Україні вперше навчатимуть професійних менеджерів культури
Слухачі можуть отримати грант на 45 000 грн для реалізації власної ідеї
Друкарня «Фактор Друк» відновлює роботу
Підприємство почало друкувати шкільні підручники
Інші статті за темами
Slow news
News
Slow news
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень