fbpx
Slow news

Відбувся благодійний забіг на підтримку військових з ампутаціями

Долучилися понад 1000 українців
Кірста Олена, 18.06.2024

У Києві відбувся благодійний забіг Go to the Future на підтримку військових з ампутаціями. Мета події – формувати в суспільстві культуру ставлення до людей з протезами і довести, що з протезом можна повноцінно жити.

До забігу долучилися понад 1000 людей. Серед них – професійні бігуни, аматори бігу, представники шоу-бізнесу та інші активні українці, які в такий спосіб хотіли висловити підтримку захисникам з ампутаціями. Кожен охочий міг подолати дистанцію 5 км, 2 км або 600 м. Також долучитися можна було онлайн із будь-якого куточка світу. Узяти участь мали змогу й наймолодші бігуни – для дітей облаштували дистанцію в 200 та 400 метрів.

Захід розпочався з естафети у 400 метрів, у якій взяли участь військові, протезовані за підтримки фонду FFU, зірки шоу-бізнесу та лідери думок. 5 команд були названі позивними військових — учасників естафети: Петра Кулика із позивним «Ковель», Євгена Удовенка — «Удав», Владислава Курілова — «Монако», Дениса Єрмуратського з позивним «Ваканда» та Олександра Чайки — «Чайка».

Денис Єрмуратський «Ваканда» нещодавно пройшов протезування та реабілітацію у Вашингтоні. Захисник зізнається, що з протезом живе лише місяць, тож поки звикає.

«Я бачу, які можливості дає протезування. Тож буду активно його опановувати», — розповів український захисник.

До його команди долучився фронтмен рок-гурту O.Torvald Женя Галич. За його словами, до забігу він особливо не готувався, адже щодня тренується, щоб виконувати завдання у війську. Ексклюзивно в коментарі для нашого медіа співак поділився враженнями від участі в естафеті.

Захисник Євген Удовенко живе з протезом уже рік. За кілька днів до забігу, під час навчання для протезистів та реабілітологів у Києві від фахівців MCOP, військовому встановили біговий протез, щоб він зміг узяти участь у командній естафеті.

Також естафету разом із військовими бігли співачки: TAYANNA, Злата Огнєвіч, ROXOLANA, Ганна Завальська, вокалістка Tember Blanche Олександра Ганапольська, ведучий Нікіта Добринін та музикант Пилип Коляденко.

Серед бігунів була й засновниця школи комунікацій Bazilik, директорка освітнього проєкту «Близькі» для родин партнерів і партнерок військових і ветеранів — Марина Батуринець. Вона бігла естафету у складі команди військового Олександра Чайки.

До забігу долучився й ветеран російсько-української війни Сергій Храпко, який отримав поранення під час служби в АТО. Він має подвійну ампутацію лівої руки та ноги, але продовжує вести активний спосіб життя та долати напівмарафони.

«Я отримав протез ще у 2016 році, коли в нас у суспільстві про протезування нічого не знали, і кількість людей, які могли б поділитися особистим досвідом, дорівнювала нулю. І я особисто знаю, як це, коли є запитання, а не маєш відповіді. Тому такі заходи, як сьогодні, дуже важливі не лише для хлопців з ампутаціями, а й для суспільної свідомості!», — поділився боєць.

Благодійний забіг Go to the Future відбувся за ініціативи фонду Future for Ukraine (FFU) та за фінансової підтримки Pfizer Foundation. Медичний партнер заходу — клініка Medical Center Orthotics & Prosthetics, яка впродовж 15 років забезпечувала протезування для американських ветеранів воєн в Афганістані та Іраку, а зараз допомагає важкопораненим українським бійцям у межах програми фонду FFU.

Читайте також у рубриці Slow news
Україна потребує перекваліфікації жінок та людей старшого віку
У Gradus Research провели дослідження
Meta представила розумні окуляри Orion
Управління девайсом відбувається за допомогою голосових підказок і жестів
В Україні створили мінісеріал про дезінформацію
У ньому змодельовані життєві ситуації, які можуть бути близькі глядачам
Як українці об’єднуються заради тварин
Укрпошта випустила поштовий блок «Батальйон “Пухнасті”», а власники врятованих бездомних тварин долучаються до флешмобу
У 13 країнах Європи відбудеться благодійний забіг у темряві
Збиратимуть кошти на потреби українських захисників та медичне обладнання для військового госпіталю в Чернігові
Інші статті за темами
Підписатися
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень
Підпишись на нашу розсилку і будь в курсі всіх оновлень